piątek, 31 sierpnia 2018

Szarlotka sypana





Szarlotka sypana to chyba najłatwiejsze i najszybsze ciasto, jakie znam. Zero miksowania, ugniatania czy ucierania. Należy odmierzyć proporcje składników na ciasto i wysypać na formę. Jest szybka prosta i bardzo pyszna. Wbrew pozorom bardzo wilgotna i przyjemnie słodka. Dla wielbicieli szarlotek to przysłowiowa wisienka na torcie.

piątek, 20 lipca 2018

Chlebek z cukinii







Deszcz, deszcz, deszcz.....nie wiem, dlaczego, ale zawsze, gdy pada deszcz,biorę się za pieczenie ciasta. Takie tam ekscentryczne zachcianki w deszczową pogodę.

niedziela, 1 lipca 2018

Jak gotować warzywa i owoce




Zupa jarzynowa kto jej nie jadł ? Albo sałatka jarzynowa. Ponawiam pytanie. Te dania są stare jak świat. Jadł je każdy. A dlaczego je jemy, bo są zdrowe i sycące. Ale czy tak jest na prawdę. Na pewno tak. Warzywa to przecież bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Nie może być inaczej. A jednak może. Nasza zupa może okazać się przegotowanym jarzynowym kompotem, a sałatka zlepkiem wyjałowionych warzyw. Czy kiedykolwiek gotując żywność, zastanawiamy się czy robimy to dobrze? Wydaje się, że jest to oczywiste. Kiedyś przeczytałam, że jedzenie warzyw jest jak zemsta, lepiej zjeść je na zimno. Hmmm...

niedziela, 3 czerwca 2018

Marnowanie jedzenia - racjonalne zakupy




Kupujemy, jemy, co nie zjemy, wyrzucamy. Proceder ten jest powszechny w każdym domu. A przecież nie musi tak być Wystarczy tak niewiele, aby robić przemyślane zakupy.

czwartek, 17 maja 2018

Owsiane ciasteczka II





Za oknem plucha, szarzyzna i wilgoć w pełnej krasie. Takie dni też być muszą, bo takie dni to czas na kulinarne pomysły. Nie wiem jak Wy, ale zawsze w takie dni chce mi się zjeść coś słodkiego.

wtorek, 15 maja 2018

Małdrzyki krakowskie





Małdrzyki krakowskie to placki z twarogu wywodzące się z tradycyjnej kuchni małopolski. Nazwa dania wywodzi się od sera „małdrzyka” lub „mądrzyka”. To gatunek sera powstałego ze słodkiego mleka. Sławne kiedyś były krakowskie małdrzyki.

sobota, 21 kwietnia 2018

Ach ten twaróg





Co było wcześniej jajko czy kura, twaróg czy śmietana ? Takie i inne pytania nasuwają mi się na myśl, kiedy inni już śpią. A tak poważnie, to chyba mało istotne. Bo istotne jest to, że oba te produkty nie ustępują sobie pod względem wartości odżywczych.

sobota, 24 marca 2018

Slow life




Żyć zgodnie z naturą. Co to oznacza dla współczesnego człowieka zamkniętego szczelnie w betonowych miastach. Dla którego kontakt z przyrodą często ogranicza się weekendowym wypadem do parku. Jesteśmy ludźmi XXI wieku. To obliguje. Musimy dotrzymać kroku rozwijającej się cywilizacji. Zabiegani, zafrasowani, wpatrzeni w ekran komputera i smartfonu, nie mamy czasu na sentymenty. Żyjemy w niecierpliwych czasach, w których liczy się coraz więcej i coraz szybciej, najlepiej natychmiast. Co zatem oznacza życie zgodnie z naturą ?

niedziela, 25 lutego 2018

Jajka - wiejskie złoto





W wielu religiach, mitologiach i wierzeniach ludowych jajka symbolizują początek. To właśnie z jajka wykluł się świat. Czyli dosadnie mówiąc, bez jaj nie ma życia. Gdy lodówka świeci pustkami, zawsze znajdzie się gdzieś wysoko na półce rezerwowe jajko. Gdy marzy nam się popołudniowe ciastko do kawy, bez jajek często nie obejdzie się, poranny omlet hmm.... jajko czeka już w pogotowiu. Przykładów można mnożyć i mnożyć. Nie da się zaprzeczyć, że jajko stanowi podstawę naszej diety.

niedziela, 11 lutego 2018

Fit pizza




Pizza to tradycyjne włoskie danie, które ma lata tradycji i miliony zwolenników. Tradycyjna pizza jest przygotowana z najwyższej jakości komponentów i ukraszona nie więcej niż trzema składnikami, a całość wypiekana jest na kamieniu. Zrobienie dobrej pizzy to nie lada wyzwanie i prawdziwa sztuka kulinarna. Dobra pizza zostanie na wieki w naszej pamięci, a przepis na nią będzie skrzętnie ukrywany przez mistrza kuchni. Niestety nie jest łatwo znaleźć dobrą pizzę wśród bogatych oferty pizzerii.

środa, 24 stycznia 2018

Placuszki z jabłkami



Każdy z nas ma wspomnienia z dzieciństwa, które utkwiły w naszej świadomości po wsze czasy. Chwile, do których wracamy w pamięci, te najcieplejsze, najmilsze,słoneczne, wspominane przez nas z nostalgia, z iskierką w oku. To czasy beztroskiego dzieciństwa. Ulubione miejsca, zabawki, posiłki. Te wspomnienia z przeszłości nie rzadko wywołuje na naszych twarzach uśmiech i radość. Ach jak było miło i fajnie.