Szarlotka
sypana to chyba najłatwiejsze i najszybsze ciasto, jakie znam. Zero
miksowania, ugniatania czy
ucierania. Należy odmierzyć proporcje
składników na ciasto i wysypać na formę. Jest szybka prosta i
bardzo pyszna. Wbrew pozorom bardzo wilgotna i przyjemnie słodka.
Dla wielbicieli szarlotek to przysłowiowa wisienka na torcie.
Ja
zawsze robie ją w drugiej połowie lata. To już tradycja i chyba
wyraz sentymentu do nadchodzącej jesieni. Najlepsze jabłka do
szarlotki to antonówki.
Antonówka to jedna z najstarszych odmian
jabłek. Tak zwane babcine jabłka. To odmiana wczesnojesienna o
zwartym kwaskowatym i soczystym miąższu. Doskonała do
wszelakich ciast ,dżemów
i kompotów.
Szarlotka sypana
Składniki:
1 szklanka kaszy mammy,
1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
200 gram. masła,
cukier trzcinowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cynamon.
1. Mąkę i kasze mamma mieszamy razem na jednolitą masę w misce.
2. Jabłka ścieramy na tarce, słodzimy do smaku cukrem trzcinowym, dodajemy odrobinę cynamonu.
3. Formę do pieczenia, najlepiej tortownice, wykładamy papierem do pieczenia.
4. Na gotową formę wsypujemy połowę ciasta, przekładamy ją startym jabłkiem, na jabłka wsypujemy pozostałe ciasto.
5. Na ciasto ścieramy masło, tak aby masło zakryło w całości szarlotkę.
6. Szarlotkę pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Szarlotka najlepiej smakuje na zimno z ulubioną kawą,w ulubionym fotelu przy ulubionej książce.
Pozdrawiam Pola !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz