piątek, 20 lipca 2018

Chlebek z cukinii







Deszcz, deszcz, deszcz.....nie wiem, dlaczego, ale zawsze, gdy pada deszcz,biorę się za pieczenie ciasta. Takie tam ekscentryczne zachcianki w deszczową pogodę.
Jako że sezon cukinii uważam za oficjalnie rozpoczęty, mogę śmiało przytoczyć kawałek wiersza Jana Brzechwy.

Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek,
A na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W koszyczku cukiniaaaaaa...

Cukinie w moim domu teraz jest wszędzie i we wszystkim. Jada się w dżemach, sosach, kotletach, leczo,pizzy, ciastach. Nie będę kłamać,każdy coś lubi, ja lubię cukinie. Dzisiaj chce się podzielić szybkim przepisem na chlebek z cukinii. Ciasto jest wilgotne i przyjemnie słodkie. Tym sceptycznie podchodzących do cukinii mogę śmiało zapewnić. Jest pyszne !



Chlebek z cukinii

Składniki:

2 szklanki startej cukinii (najlepiej młodej)
1 szklanka maki orkiszowej,
0,5 szklanki maki orkiszowej pełnoziarnistej,
0,5 szklanka oliwy z oliwek,
4 łyzki cukru trzcinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
garść orzechów.

    1.Jajka roztrzepujemy widelcem z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym.
    2. Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej. Wszystko mieszamy.
    3. W misce trzemy cukinie na grubej tarce, wsypujemy do ciasta, mieszamy.
    4. Dodajemy pokrojone orzechy. Ciasto wlewamy do formy.
    5. Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez 40 min. I gotowe !


                                                                      Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz