Deszcz,
deszcz, deszcz.....nie wiem, dlaczego, ale zawsze, gdy pada
deszcz,biorę się za pieczenie ciasta. Takie tam ekscentryczne
zachcianki w deszczową pogodę.
Jako że sezon cukinii uważam za
oficjalnie rozpoczęty, mogę śmiało przytoczyć kawałek wiersza
Jana Brzechwy.
Entliczek-pentliczek,
czerwony stoliczek,
A
na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W
koszyczku cukiniaaaaaa...
Cukinie
w moim domu teraz jest wszędzie i we wszystkim. Jada się w dżemach,
sosach, kotletach, leczo,pizzy, ciastach. Nie będę kłamać,każdy
coś lubi, ja lubię cukinie. Dzisiaj chce się podzielić szybkim
przepisem na chlebek z cukinii. Ciasto jest wilgotne i przyjemnie
słodkie. Tym sceptycznie podchodzących do cukinii mogę śmiało
zapewnić. Jest pyszne !
Chlebek
z cukinii
Składniki:
2
szklanki startej cukinii (najlepiej młodej)
1
szklanka maki orkiszowej,
0,5
szklanki maki orkiszowej pełnoziarnistej,
0,5
szklanka oliwy z oliwek,
4
łyzki cukru trzcinowego,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
garść
orzechów.
1.Jajka
roztrzepujemy widelcem z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym.
2.
Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąkę, łyżeczkę proszku do
pieczenia, olej. Wszystko mieszamy.
3.
W misce trzemy cukinie na grubej tarce, wsypujemy do ciasta,
mieszamy.
4.
Dodajemy pokrojone orzechy. Ciasto wlewamy do formy.
5.
Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez 40 min. I gotowe !
Smacznego
!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz