wtorek, 22 sierpnia 2023

Serce...

 




Puk puk serce moje….

Czy wiesz że jednym z głównych czynników osłabiających nasze zapracowane serce są wysokie trójglicerydy.  Nadmiar tych związków we krwi zwiększa  ryzyko choroby wieńcowej (choroby niedokrwiennej serca) – tzn. pogorszają jego ukrwienie i zaopatrywanie w tlen. Trójglicerydy powodują  o 72% większe ryzyko choroby wieńcowej i aż o 15-50% ryzyko przedwczesnego zgonu.

 

Profilaktyka w dbaniu o serce.

  • Pierwszym krokiem jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, czyli tłustego mleka, masła, wieprzowiny, wołowiny, baraniny, podrobów, olejów roślinnych, żywności wysoko przetworzonej oraz słodyczy.
  • Drugim regularne ćwiczenia.
  • Trzecim spożywanie oleju z wiesiołka.

Stosowanie zaledwie 1 łyżeczki oleju z wiesiołka dziennie przez 3 miesiące  może redukować trójglicerydy aż o 37 mg/dl. Trudno znaleźć drugi tak skuteczny składnik.

Na dodatek olej z wiesiołka działa ochronnie na układ krwionośny. Wynika to m.in. z wysokiej zawartości kwasu linolowego – pomaga on przywrócić równowagę między stężeniem HDL a LDL.

To pożądane działanie, bo osoby z wysokimi trójglicerydami często mają zaburzone proporcje tych dwóch frakcji. A zbyt dużo LDL w stosunku do HDL nie jest pożądane dla zdrowia układu krążenia.

Ponadto dostarczanie wysokich ilości kwasu linolowego wiąże się z niższą zapadalnością na chorobę wieńcową średnio o 15%.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz