Puk puk serce moje….
Czy wiesz że jednym z głównych czynników osłabiających nasze zapracowane serce są wysokie trójglicerydy. Nadmiar tych związków we krwi zwiększa ryzyko choroby wieńcowej (choroby niedokrwiennej serca) – tzn. pogorszają jego ukrwienie i zaopatrywanie w tlen. Trójglicerydy powodują o 72% większe ryzyko choroby wieńcowej i aż o 15-50% ryzyko przedwczesnego zgonu.
Profilaktyka w dbaniu o serce.
- Pierwszym krokiem jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, czyli tłustego mleka, masła, wieprzowiny, wołowiny, baraniny, podrobów, olejów roślinnych, żywności wysoko przetworzonej oraz słodyczy.
- Drugim regularne ćwiczenia.
- Trzecim spożywanie oleju z wiesiołka.
Stosowanie zaledwie 1 łyżeczki oleju z wiesiołka dziennie przez
3 miesiące może redukować trójglicerydy
aż o 37 mg/dl. Trudno znaleźć drugi tak skuteczny składnik.
Na dodatek olej z wiesiołka działa ochronnie na układ
krwionośny. Wynika to m.in. z wysokiej zawartości kwasu linolowego – pomaga on
przywrócić równowagę między stężeniem HDL a LDL.
To pożądane działanie, bo osoby z wysokimi trójglicerydami
często mają zaburzone proporcje tych dwóch frakcji. A zbyt dużo LDL w stosunku
do HDL nie jest pożądane dla zdrowia układu krążenia.
Ponadto dostarczanie wysokich ilości kwasu linolowego wiąże się
z niższą zapadalnością na chorobę wieńcową średnio o 15%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz