wtorek, 2 maja 2023

Skrzyp polny


 

Majówka pachnie skrzypem polnym. Spacerując po lesie warto spojrzeć w zaciemnione miejsca, nasypy, rowy, łąki.. Na pewno znajdzie się tam coś osobliwego, roślinkę niczym z Era Mezozoicznej. W ramach budowania świadomości zdrowego wypoczynku i diety, warto poznać tajniki tej archaicznej rośliny i sposoby ich sporządzania.

Skrzyp polny zawiera bardzo cenny krzem, pierwiastek kluczowy dla prawidłowej budowy i rozwoju kości, ścięgien, więzadeł i skóry. Jego niedobór w organizmie może być z kolei przyczyną deformacji kości, osłabienia stawów i obniżenia poziomu kolagenu.

Dodatkowo skrzyp polny jest źródłem apigeniny, izokwercetyny i kemferolu.

Korzyści zdrowotne skrzypu :

Skrzyp polny cechuje się szerokimi właściwościami zdrowotnymi:

• działa moczopędnie;

• zmniejsza obrzęki;

• zapobiega lub hamuje powstawanie kamieni nerkowych;

• pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi;

• wspomaga regenerację uszkodzonej trzustki;

• wzmacnia kości i nasila ich regenerację.

W odniesieniu do powyższych informacji, skrzy polny może pomóc osobom zmagającym się między innymi z:

• łagodnymi schorzeniami i infekcjami dróg moczowych;

• kamicą moczową i kamicą żółciową;

• przewlekłymi chorobami skóry, włosów i paznokci;

• chorobą wrzodową;

• zmniejszoną elastycznością naczyń krwionośnych.

Co więcej, skrzyp polny w pewnym stopniu może uchronić przed toksycznym działaniem aluminium. Pisząc konkretnie, zmniejsza on odkładanie się aluminium w mózgu.

Dużą wartością skrzypu jest też jego działanie przeciwzapalne. Dla przykładu zmniejsza aktywność choroby u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów, w tym zmniejsza ból i obrzęk stawów, a także redukuje sztywność poranną i sprzyja zwiększeniu siły ucisku dłoni.

Uwaga na witaminę B1

Stosując skrzyp polny przez długi czas trzeba mieć świadomość, że zawiera on w enzym o nazwie tiaminaza, który rozkłada witaminę B1 (tiaminę). Dlatego u niektórych osób spożywających tę roślinę jest ryzyko pojawienia się niedoboru wspomnianej witaminy.

Ze względu na powyższe dobrze, aby osoby regularnie sięgające po skrzyp polny zarazem przyjmowały preparaty z witaminą B1.

Dodatkowo należy zrobić co najmniej 3-godzinny odstęp pomiędzy stosowaniem skrzypu a spożyciem pokarmów i preparatów z B1.

Jak stosować skrzyp polny?

Sprawdzi się odwar. Aby go sporządzić, zalewamy 2 łyżki ziela ok. 1,5 szklanką wody i całość gotujemy 10 min.

Po tym czasie odwar przecedzamy i przelewamy do termosu. A oto zalecane spożycie: 0,5 szklanki 4 razy dziennie między posiłkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz