Majówka pachnie skrzypem polnym. Spacerując po lesie warto spojrzeć w zaciemnione miejsca, nasypy, rowy, łąki.. Na pewno znajdzie się tam coś osobliwego, roślinkę niczym z Era Mezozoicznej. W ramach budowania świadomości zdrowego wypoczynku i diety, warto poznać tajniki tej archaicznej rośliny i sposoby ich sporządzania.
Skrzyp polny zawiera bardzo cenny krzem, pierwiastek kluczowy
dla prawidłowej budowy i rozwoju kości, ścięgien, więzadeł i skóry. Jego
niedobór w organizmie może być z kolei przyczyną deformacji kości, osłabienia
stawów i obniżenia poziomu kolagenu.
Dodatkowo skrzyp polny jest źródłem apigeniny, izokwercetyny i kemferolu.
Korzyści zdrowotne skrzypu :
Skrzyp polny cechuje się szerokimi właściwościami zdrowotnymi:
• działa moczopędnie;
• zmniejsza obrzęki;
• zapobiega lub hamuje powstawanie kamieni nerkowych;
• pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi;
• wspomaga regenerację uszkodzonej trzustki;
• wzmacnia kości i nasila ich regenerację.
W odniesieniu do powyższych informacji, skrzy polny może pomóc osobom
zmagającym się między innymi z:
• łagodnymi schorzeniami i infekcjami dróg moczowych;
• kamicą moczową i kamicą żółciową;
• przewlekłymi chorobami skóry, włosów i paznokci;
• chorobą wrzodową;
• zmniejszoną elastycznością naczyń krwionośnych.
Co więcej, skrzyp polny w pewnym stopniu może uchronić przed toksycznym
działaniem aluminium. Pisząc konkretnie, zmniejsza on odkładanie się aluminium
w mózgu.
Dużą wartością skrzypu jest też jego działanie przeciwzapalne. Dla
przykładu zmniejsza aktywność choroby u osób z reumatoidalnym zapaleniem
stawów, w tym zmniejsza ból i obrzęk stawów, a także redukuje sztywność poranną
i sprzyja zwiększeniu siły ucisku dłoni.
Uwaga na witaminę B1
Stosując skrzyp polny przez długi czas trzeba mieć świadomość, że zawiera
on w enzym o nazwie tiaminaza, który rozkłada witaminę B1 (tiaminę). Dlatego u
niektórych osób spożywających tę roślinę jest ryzyko pojawienia się niedoboru
wspomnianej witaminy.
Ze względu na powyższe dobrze, aby osoby regularnie sięgające po skrzyp
polny zarazem przyjmowały preparaty z witaminą B1.
Dodatkowo należy zrobić co najmniej 3-godzinny odstęp pomiędzy stosowaniem
skrzypu a spożyciem pokarmów i preparatów z B1.
Jak stosować skrzyp polny?
Sprawdzi się odwar. Aby go sporządzić, zalewamy 2 łyżki ziela ok. 1,5
szklanką wody i całość gotujemy 10 min.
Po tym czasie odwar przecedzamy i przelewamy do termosu. A oto zalecane
spożycie: 0,5 szklanki 4 razy dziennie między posiłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz