Każdy
z nas ma wspomnienia z dzieciństwa, które utkwiły w naszej
świadomości po wsze czasy. Chwile, do których wracamy w pamięci,
te najcieplejsze, najmilsze,słoneczne, wspominane
przez
nas z nostalgia, z iskierką w oku. To czasy beztroskiego
dzieciństwa. Ulubione miejsca, zabawki, posiłki. Te wspomnienia z
przeszłości nie rzadko wywołuje
na naszych twarzach uśmiech i radość. Ach jak było miło i
fajnie.
Babcia robiła najlepsze racuchy, mama pierogi z truskawkami,
tata kanapki z jajkiem i majonezem. To jest właśnie magia
dzieciństwa. Chciałoby się wrócić do tych czasów, by znowu
poczuć się beztrosko. Przybiec do stołu, zjeść
smakołyki
i z powrotem pobiec do absorbującej zabawy w ogródku z dzieciakami.
Moc wspomnień jest ogromna. Uśmiech to antidotum na rzeczywistość,
która nie zawsze bywa przyjemna, a smaki
z dzieciństwa to często lekarstwo na lepsze samopoczucie. Zatem
pielęgnujmy te wspomnienia i wracajmy do nich często. Kawałek
smakołyka potrafi przywołać najmilsze chwile i umilić nierzadko
trudny dzień. Dajmy sobie czasem chwile radości i poczujmy się jak
dzieci.
Dzisiaj
podzielę się kawałkiem mojego dzieciństwa w postaci placuszków z
jabłkami. Banalnie proste , a w swej prostocie cudownie pyszne. Oto
przepis. Ale najpierw krótki rekonesans jabłka.
Jabłko
— wartości odżywcze :
- jest bogatym źródłem witaminy C,
- witamin z grupy B, beta-karotenu, witamin E i K,
- kwercetyny,
- antyoksydantów,
- minerałów takich jak wapn,żelazo, magnez, fosfor, potas, sód,
Jabłko:
- pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi dzięki wysokiej zawartości błonnika (pektyn). Duża zawartość błonnika wpływa na proces redukcji masy ciała. Błonnik wypełnia żołądek i redukuje tym samym apetyt. Błonnik obniża również ryzyko nowotworów dolnego odcinka układu pokarmowego, gdyż reguluje pracę jelit zwalczając zaparcia.
- jabłko dzięki dużej zawartości witaminy C oraz cynku wspomaga układ immunologiczny (cynk wpływa na funkcjonowanie białych krwinek). Ponadto witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne,dzięki czemu na skórze nie pojawiają się pajączki.
- jedzenie jabłek ułatwia wchłanianie wapnia, który odpowiada nie tylko za dobry stan kości i zębów, ale również włosów i paznokci. Jako silny przeciwutleniacz, substancja ta hamuje procesy starzenia i zabezpiecza komórki skóry przed uszkodzeniami.
- jabłka są jednymi z najlepiej tolerowanych przez najmłodszych owocami i przypadki alergizowania przez nie są naprawdę sporadyczne.
- pestki jabłek są dobrym źródłem jodu.
- polifenole znajdujące się w jabłkach chronią organizm przed w m.in. chorobami układu krążenia, nowotworami (w tym raka piersi i płuc), cukrzycą, chorobą Alzheimera czy parkinsonem.
- jabłko ma niski indeks glikemiczny (IG = 38).
Placuszki
z jabłkami
Składniki:
1
jajko
1
szklanka mąki orkiszowej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
mleko
duże
jabłko
2
łyżki cukru trzcinowego
1.Jaja
ubijamy na puszystą masę z dwoma łyżkami cukru.
2.
Do gotowej masy jajecznej dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia,
mąkę delikatnie
mieszając,
tak aby ciasto nie upadło.
Wlewamy
mleko, tyle aby ciasto uzyskało konsystencje śmietany.
4.
Placuszki smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
Smacznego
!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz