środa, 24 stycznia 2018

Placuszki z jabłkami



Każdy z nas ma wspomnienia z dzieciństwa, które utkwiły w naszej świadomości po wsze czasy. Chwile, do których wracamy w pamięci, te najcieplejsze, najmilsze,słoneczne, wspominane przez nas z nostalgia, z iskierką w oku. To czasy beztroskiego dzieciństwa. Ulubione miejsca, zabawki, posiłki. Te wspomnienia z przeszłości nie rzadko wywołuje na naszych twarzach uśmiech i radość. Ach jak było miło i fajnie.
Babcia robiła najlepsze racuchy, mama pierogi z truskawkami, tata kanapki z jajkiem i majonezem. To jest właśnie magia dzieciństwa. Chciałoby się wrócić do tych czasów, by znowu poczuć się beztrosko. Przybiec do stołu, zjeść smakołyki i z powrotem pobiec do absorbującej zabawy w ogródku z dzieciakami. Moc wspomnień jest ogromna. Uśmiech to antidotum na rzeczywistość, która nie zawsze bywa przyjemna, a smaki z dzieciństwa to często lekarstwo na lepsze samopoczucie. Zatem pielęgnujmy te wspomnienia i wracajmy do nich często. Kawałek smakołyka potrafi przywołać najmilsze chwile i umilić nierzadko trudny dzień. Dajmy sobie czasem chwile radości i poczujmy się jak dzieci.






Dzisiaj podzielę się kawałkiem mojego dzieciństwa w postaci placuszków z jabłkami. Banalnie proste , a w swej prostocie cudownie pyszne. Oto przepis. Ale najpierw krótki rekonesans jabłka.





Jabłko — wartości odżywcze :


  • jest bogatym źródłem witaminy C,
  • witamin z grupy B, beta-karotenu, witamin E i K,
  • kwercetyny,
  • antyoksydantów,
  • minerałów takich jak wapn,żelazo, magnez, fosfor, potas, sód,


Jabłko:

  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi dzięki wysokiej zawartości błonnika (pektyn). Duża zawartość błonnika wpływa na proces redukcji masy ciała. Błonnik wypełnia żołądek i redukuje tym samym apetyt. Błonnik obniża również ryzyko nowotworów dolnego odcinka układu pokarmowego, gdyż reguluje pracę jelit zwalczając zaparcia.

  • jabłko dzięki dużej zawartości witaminy C oraz cynku wspomaga układ immunologiczny (cynk wpływa na funkcjonowanie białych krwinek). Ponadto witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne,dzięki czemu na skórze nie pojawiają się pajączki.

  • jedzenie jabłek ułatwia wchłanianie wapnia, który odpowiada nie tylko za dobry stan kości i zębów, ale również włosów i paznokci. Jako silny przeciwutleniacz, substancja ta hamuje procesy starzenia i zabezpiecza komórki skóry przed uszkodzeniami.

  • jabłka są jednymi z najlepiej tolerowanych przez najmłodszych owocami i przypadki alergizowania przez nie są naprawdę sporadyczne.

  • pestki jabłek są dobrym źródłem jodu.

  • polifenole znajdujące się w jabłkach chronią organizm przed w m.in. chorobami układu krążenia, nowotworami (w tym raka piersi i płuc), cukrzycą, chorobą Alzheimera czy parkinsonem.

  • jabłko ma niski indeks glikemiczny (IG = 38). 




Placuszki z jabłkami


Składniki:

1 jajko
1 szklanka mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mleko
duże jabłko
2 łyżki cukru trzcinowego


1.Jaja ubijamy na puszystą masę z dwoma łyżkami cukru.


2. Do gotowej masy jajecznej dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, mąkę delikatnie mieszając, tak aby ciasto nie upadło.
Wlewamy mleko, tyle aby ciasto uzyskało konsystencje śmietany.

3.Do gotowej masy wkrajmy jabłko, jak chcemy, jak lubimy.




4. Placuszki smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.


                                                           Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz