wtorek, 27 czerwca 2017

B12- Czerwona piękność

Posted by Pola Krakowianka





Witamina B12 zwana również kobalaminą ,to witamina która dzięki bogatemu, ciemnoczerwonemu kolorowi swoich kryształków, nie bez powodu zwana jest najpiękniejszą z witamin. Odkryto ją w 1948 roku i budowa tego związku do tej pory nie jest ostatecznie wyjaśniona. Zna ją każdy. Lecz nie każdy wie, jak ważne funkcje pełni w organizmie. A jest ich naprawdę wiele. Można śmiało powiedzieć że B12 jest o wszędobylskim spectrum działania. Witamina B12 jest niezbędna w funkcjonowaniu układu krwionośnego, pokarmowego, odpornościowego oraz nerwowego. Bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy. Jest potrzebna do budowy DNA. Wspomaga zapamiętywanie. Dzięki niej uczymy się nowych rzeczy, oraz wydobywamy z pamięci to, co zostało w niej już zapisane. Bierze udział w tworzeniu serotoniny. Ma działanie antydepresyjne. Jest również najskuteczniejszą ochroną przed anemią i miażdżycą







Witaminę B12 znajdziemy w produktach odzwierzęcych. Takich jak jaja, sery, podroby, mięso. Wegetarianie czy weganie uważają za znakomite źródło witaminę B12 miso, tempeh, soje. Niestety prawda jest brutalna. Znajdują się tam tylko jej nieaktywne analogi, które nie chronią przed niedoborem. Kolejny argument wegetarian o zaspokojeniu zapotrzebowania na witaminę B12 jest jej produkcja w przewodzie pokarmowym. Jest to prawda, ale tylko po części. Otóż owszem witamina B12 produkowana jest , ale w okrężnicy, a należy pamiętać ze absorpcja składników pokarmowych odbywa się wcześniej w jelicie cienkim.No dobrze ktoś powie, to  jak przetrwali nasi przodkowie w okresie paleolitu. Nie mieli przecież dostępu do smakołyków dzisiejszej cywilizacji. Nie obżerali się bez umiaru, jajkami długo dojrzewającymi serami ,czy najwymyślniejszymi rodzajami kiełbas. Padliby jak muchy, nie zostawiając po sobie śladu w naszej ewolucji. Witamina B12 nazwana wcześniej krasotką to witamina brudu. Otóż źródłem witaminy B12, nie jest mięso zwierzęcia, ale żyjące w nim drobnoustroje. Jest wytwarzana przez bakterie glebowe, które bytują na korzeniach roślin. Zwierze żywiące się brudną roślinnością zaopatrza się w witaminę B12. Jaki mamy z tego wniosek. Taki, że ludzie krajów rozwijających się, nie cierpią na niedobory witaminy B12, bo nie szczotkują i nie płuczą godzinami warzyw tak intensywnie, jak robimy to my, mieszkańcy krajów rozwiniętych. Nie oznacza to, jednak że każdy powinien rzucić się na warzywnik lub szturmować pobliski ekologiczny bazar i wcinać marchewkę  okraszoną ziemią. Wegetarianie powinni dodatkowo wspomagać się suplementacją witaminy B12 lub spożywać jaja czy nabiał. Natomiast ludzie jedzący wszystko, racjonalnie i różnorodnie dobierać produkty żywnościowe.


Źródło : 
http://www.poradnikzdrowie.pl

https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B12

3 komentarze:

  1. Prawdę mówiąc nie wiedziałam o kilku rzeczach.A można prosić coś o cholesterolu?Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi. Wyskrobie coś😊😝😜📑📝✏, już wkrótce

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń