piątek, 8 września 2017

Eeee - to szkodzi ? Dodatki do żywności



Współczesna wyprawa do sklepu spożywczego jest jak wycieczka do lasu. Łatwo zgubić się na pierwszym skrzyżowaniu dróg. Oferta żywności w sklepach jest tak ogromna, że czasami nie wiemy co wybrać. A gdy już padnie wybór na dany produkt, okazuje się, że nie do końca był on dobry. Etykiety ze składem nie mają końca. Konserwanty, spulchniacze, emulgatory, barwniki, wzmacniacze smaku itd. Po co to wszystko? Przez lata ludzie kisili, solili, wędzili, pasteryzowali i było dobrze. Teraz robią to za nas producenci żywności.
W ciągu ostatnich 30 lat przetwórstwo ruszyło tak dynamicznie, że dzisiaj w sklepach mamy wszystko na wyciągniecie ręki. Jedzenie można przechowywać latami. A różnorodny i szeroki asortyment doprowadził do sytuacji, w której producenci aby zdobyć klientów, podwyższają atrakcyjność swoich wyrobów dodatkami do żywności. Wiele z tych dodatków do żywności może powodować lub nasilić schorzenia takie jak:

  • alergie
  • bóle żołądka
  • katar sienny
  • migrenę
  • zapalenie skóry


I nie da się zaprzeczyć, że wraz rozwojem przetwórstwa żywności, obserwuje się wyraźny wzrost zachorowań na choroby cywilizacyjne :

  • cukrzyce typu 2
  • choroby układu krążenia
  • nowotwory (ostatnio bardzo częsty rak żołądka)


Nie można oczywiście jednoznacznie stwierdzić, że współczesne jedzenie jest ich przyczyną. Jednak rocznie zjadamy 2 kilogramy konserwantów. Ta ilość nie może pozostać obojętna dla naszego zdrowia. A należy pamiętać, że chemiczne związki w żywności prowadzą do wzrostu substancji toksycznych w organizmie. Może wystąpić między nimi korelacja, ponieważ nie ustalono ich właściwości w połączeniu z innymi związkami. Substancje dodawane do jedzenia, nie są objęte jednolitym prawem. Niektóre dopuszczone w Polsce są zabronione w krajach Unii Europejskiej. Wynika to z prowadzenia ciągłych badań tychże substancji.


Na co warto zwrócić uwagę, kupując żywność.

Wszystkie etykiety na żywności w Polsce muszą być opisane w języku polskim. Nawet gdy produkt jest importowany, musi być na nim informacja w języku polskim.






Nazwa produktu powinna dokładnie informować, jaki jest to produkt (wędzony, długo-dojrzewający, pasteryzowany, mrożony, zagęszczony, sproszkowany itd.).

Właściwa nazwa produktu; łąkowe, śmietankowe nie musi oznaczać masła. Albo jogurt o smaku poziomkowym, nie zawsze jest jogurtem poziomkowym.

Skład produktu zawsze podany jest w liczbie malejącej. To znaczy, że na początku spisu danego produktu zawsze znajdują się składniki te, których jest najwięcej, a na końcu te, których jest najmniej. I mniej składników w wykazie, tym produkt jest lepszy.

Warto zwrócić uwagę na tabele wartości odżywczych, dowiemy się z niej o kcal w 100 g produktu, zawartości cukru, tłuszczu, białka, soli. Często jest tak, że dany produkt zawiera dodatkowo słodzik, czy syrop glukozowo-fruktozowy. A to przecież też cukier. Jeśli na pierwszym, drugim lub trzecim miejscu występuje cukier – nie kupujmy tego !







Warunki przechowania, np. w suchym i chłodnym miejscu.

W przypadku alergików wykaz alergenów jest obowiązkowy.


Polecam aplikacje na telefon E-food. Ten prosty program pozwoli bardziej świadomie wybierać to, co wyląduje na naszym talerzu.





Teraz symbole E, których rozszyfrowanie jest dużym problemem dla każdego konsumenta. E to spis dodatków do żywności, pochodzenia naturalnego, czyli występujące w przyrodzie i syntetyczne-powstające w laboratorium. Obecnie funkcjonuje ponad 1500 dodatków do żywności. W skrócie:

E od 100 do 199 to barwniki.
E od 200 do 299 to konserwanty.
E od 300 do 399 to antyoksydanty, zabezpieczające przed jełczeniem.
E od 400 do 499 to środki zagęszczające.
E od 500 do 599 to substancje przeciwzbrylające.
E od 600 do 699 to wzmacniacze smaku.
E od 900 do 1299 dosładzają.
E od 1300 do 1451 to modyfikowane skrobie.

Najwięcej E zawierają takie produkty jak: słodycze, napoje gazowane, wędliny. Osoby bardzo wrażliwe na działanie substancji E, czyli małe dzieci, alergicy, kobiety w ciąży, matki karmiące, starsi ludzie. Powinni stanowczo unikać przetwarzanego jedzenia. Symbole E, widniejące w składzie produktu nie zawsze muszą oznaczać o niebezpiecznym wpływie na organizm. Niektóre E to po prostu naturalne, nieszkodliwe składniki, choć oczywiście produkty zawierające w swym składzie substancje oznaczone E nie powinny być spożywane w nadmiarze. 

Lista nieszkodliwych E


E 100 (kurkumina) – naturalny, roślinny żółty barwnik.
E 101 (ryboflawina) – naturalny, roślinny żółty barwnik, zawiera witaminę B2.
E 140 (chlorofile i chlorofiliny) – zielony, naturalny barwnik. E 141 – zielony, naturalny barwnik.
E 160 – występuje w marchwi. W organizmie te związki mogą przekształcić się w witaminę A.
E 160c(kapsantyna i kapsorubina) – to pomarańczowo-czerwony ekstrakt z papryki.
E 160 (likopen) – ekstrakt z pomidorów. E 162 (czerwień buraczana i betanina) – barwnik z czerwonych buraków.
E300- kwas askorbinowy,czyliwitamina C.
E322lecytyna, uzyskiwanaz żółtek jaj.
E 406 (agar) – występuje w keczupach, sosach, uzyskiwana jako ekstrakt z czerwonych alg morskich. E 412 (guar) –uzyskiwany z indyjskiego drzewa guarowego.
E 414 (guma arabska) – uzyskiwana jest z drzewa akacjowego rosnącego w Sudanie, zapobiega krystalizacji cukru.
E 440 (pektyna) – uzyskiwana jest ze skórek owoców.
E 441 (żelatyna) – uzyskiwana z tkanki łącznej zwierząt.


Lista najbardziej szkodliwych E




Do czego dodawany?
Szkodliwość/wywoływane choroby

akryloamid
chipsy, frytki, ciasta i ciastka
może uszkadzać układ nerwowy i pokarmowy
aspartam (E951)
coca cola, jogurty, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, produkty typu "light", słodziki
silnie rakotwórczy, może prowadzić do epilepsji, choroby Parkinsona, cukrzycy, chłoniaka, zaników pamięci
glutaminian sodu (E621)
produkty instant
nudności, zawroty głowy, palpitacje serca
erytrozyna (E127)
konserwowane wiśnie, czereśnie, koktajle owocowe, herbatniki, ciasto biszkoptowe, lukrowane wiśnie, osłonki na kiełbasy 
wysypka, bóle brzucha; może powodować uczulenie na światło, astmę, nadpobudliwość, rakotwórczy; działa niekorzystnie na wątrobę, serce, tarczycę, płodność, żołądek
benzoesan sodu (E211)
żywność przetworzona: gotowe zupy, sosy, dipy, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, napoje gazowane
rakotwórczy, może wywoływać astmę, pokrzywkę, podrażnienia żołądka
guma arabska (E414)
wyroby cukiernicze (zwłaszcza kakaowe i czekoladowe), galaretki i polewy, guma do żucia, napoje bezalkoholowe, piwo, żywność bezglutenowa oparta na zbożach, żywność dla niemowląt
może przyczyniać się do wystąpienia wysypki, pokrzywki i kataru siennego, a także nasilić objawy astmy
sacharyna (E954)
słodziki, napoje, produkty dla diabetyków
może podrażniać przewód pokarmowy
kwas fosforowy (E338)
coca cola, napoje energetyzujące, konserwy, sery i wędliny pakowane próżniowo
odmineralizowuje kości i zęby
błękit pantotenowy (E131)
gazowane napoje, lody, galaretki
działa rakotwórczo
zieleń brylantowa - E142
sosy, galaretki, lody, ciasta w proszku
może wywoływać objawy alergii i anemii
kwas sorbowy - E200
wyroby cukiernicze,lemoniada, sery, chleb żytni, ciastka i pieczywo, pizza, skorupiaki, sok cytrynowy, wino, alkoholowy napój jabłkowy , zupy
 alergie
siarczyn sodu - E221
polepszacz do chleba
może obniżać zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia; wzmaga symptomy kaca; wzmaga objawy alergii i astmy
azotyn potasu
peklowane, wędzone wędliny, przetwory rybne
może wywołać astmę, zapalenie nerek, , bóle i zawroty głowy, rakotwórczy
Tartrazyna - E102
w napojach gazowanych o smaku pomarańczowym, w produktach instant, słodyczach, konserwach, sosach, sztucznym miodzie i musztardzie
 może wywoływać reakcje astmatyczne u alergików; w połączeniu z benzoesanami może wywoływać nadpobudliwość u dzieci
diacetyl
stosowany do aromatyzowania pieczywa, margaryn, popcornu (ma maślany smak i zapach)
może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera oraz choroby płuc
czerwień Allura – E129
żelki, ciastka, galaretki, słodkie napoje i płatki zbożowe
wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego, uszkodzenia nerek, alergie, nadpobudliwość u dzieci
Karagen - E407
jako zagęstnik - w konserwach, wędlinach, w mleku w proszku, w dżemach, galaretkach
zmiany złośliwe żołądka i jelit
azotan (III) sodu -E 250
wędliny
rakotwórczy
azotan (V) sodu- E 251
wędliny, sery podpuszczkowe i topione
rakotwórczy
Butylohydroksyanizol - E 320
tłuszcze i produkty tłuszczowe
rakotwórczy
Butylohydroksytoluen - E 321
łuszcze i produkty tłuszczowe
powoduje uczulenia







Przemysł spożywczy nie może istnieć bez konserwantów. Gdyż jest to skuteczny sposób na przedłużenie trwałości jedzenia. Dzięki dodatkom żywność stała się bezpieczna. Trudno się nią zatruć. Traktujemy to jako coś oczywistego, często zapominając o szkodliwości tych produktów. Biorąc produkt do ręki, traktujmy go jednak z ograniczonym zaufaniem. Czytajmy etykiety, wybierajmy produkty o jak najkrótszym składzie. Najwięcej konserwantów znajduje się w słodyczach, wędlinach, przetworach rybnych i gazowanych kolorowych napojach. Bardzo niebezpieczne są fosforany i azotany stosowane przy produkcji wędlin. Szczególnie w wędlinach pakowanych próżniowo. W warunkach beztlenowych szczelnie zamkniętym foliowym opakowaniu, mogą przekształcić się w azotyny, a w organizmie w nitrozaminy, silnie rakotwórcze. Trzeba też unikać benzoesanu sodu, który dodawany jest do wędlin, dżemów i kolorowych napojów. Benzen jest rakotwórczy, po wielu latach może powodować powstawanie białaczki. Ważne jest, aby produkty z zawartością benzoesanu sodu, nie zostawiać na słońcu, gdyż powstaje wtedy większa ilość benzenu. Najgorsze jest to, że nie ustalono, dawki, która mogłaby nam zaszkodzić. Glutaminian sodu, sztuczny smak umami który tak lubimy, dodawany jest do mięs, chipsów, frytek, przypraw, sosów. Występuje naturalnie w większości produktów serach, grzybach,pomidorach, mięsie itp. Dlatego spożywany w nadmiarze może, wpływać na przekaz impulsów nerwowych, powodując rozdrażnienie i kołatanie serca. Od przetwarzanej żywności niestety nie ma odwrotu. Jesteśmy na nią skazani. Dlatego tak ważne jest świadomość tego, co jemy i działanie profilaktyczne oparte na prawidłowej diecie, w skład której powinno wchodzić dużo owoców i warzyw. Naturalne substancje w nich zawarte oczyszczą nasz organizm z wszechobecnych toksyn.



                                                                   Na zdrowie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz