poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Ciasto z cukinii, marchewki i czerwonego buraka

Posted by Pola Krakowianka




Późne lato i jesień to moje ulubione pory roku. Bazary uginają się od obfitości warzyw i owoców. To czas gromadzenia zbiorów i robienia zimowych zapasów. W powietrzu czuć dojrzałość lata i melancholie nadchodzącej jesieni. Aż chcę się wyjść z domu i zaopatrzyć w te wszystkie pyszności. Robiąc ostatnio rekonesans na pobliskim bazarku, obkupiłam się w czerwonego buraka i cukinie. Cześć poszła na przetwory,część na obiad, to co pozostało do ciasta. Tak. Ciasta z warzyw to coś, co lubię najbardziej. Bo jedzenie takiego ciasta to łączenie przyjemnego z pożytecznym. Jedno z moich faworytów,to ciasto z cukinii,czerwonego buraczka oraz marchewki. Pyszne, szybkie,do porannej kawy czy wieczornego mleka. Z powidłami lub samo jak kto lubi. Zrobienie takiego ciasta zajmuje 5 minut. A radości z jedzenia trwa tak długo, aż zniknie ostatni okruszek. Polecam spróbujcie sami : -).


Ciasto z cukinii, marchewki i czerwonego buraka


Składniki na ciasto:

pół szklanki mąki orkiszowej
pół szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki cukru trzcinowego
3 jajka
półtorej łyżeczki sody
pół szklanki startej cukinii na dużych oczkach
pół szklanki marchewki startej na małych oczkach
pół szklanki czerwonego buraka startego na małych oczkach
 suszone bakalie (opcjonalnie)
szczypta zmielonych goździków
cukier puder do posypania


W misce roztrzepać jaja z cukrem, dodać mąkę, olej rzepakowy, sodę. Dokładnie wymieszać łyżka lub mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodać starte warzywa, pokrojone daktyle oraz goździki. Całość wylać do formy w rozmiarach 23X15 cm. Piec w piekarniku 35 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu ciasto można posypać zmielonym cukrem trzcinowym.






Moje ciasto gościło w mojej kuchni 2 dni. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy staje się wilgotne. 


                                                            Na zdrowie !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz