Późne
lato i jesień to moje ulubione pory roku. Bazary uginają się od
obfitości warzyw i owoców. To czas gromadzenia zbiorów i robienia
zimowych zapasów. W powietrzu czuć dojrzałość lata i melancholie
nadchodzącej jesieni. Aż chcę się wyjść z domu i zaopatrzyć w
te wszystkie pyszności. Robiąc ostatnio rekonesans na pobliskim
bazarku, obkupiłam się w czerwonego buraka i cukinie. Cześć
poszła na przetwory,część na obiad, to co pozostało do ciasta.
Tak. Ciasta z warzyw to coś, co lubię
najbardziej. Bo jedzenie takiego ciasta to łączenie przyjemnego z
pożytecznym. Jedno z moich faworytów,to ciasto z cukinii,czerwonego
buraczka oraz marchewki. Pyszne, szybkie,do porannej kawy czy
wieczornego mleka. Z powidłami lub samo
jak kto lubi. Zrobienie takiego ciasta zajmuje 5 minut. A radości z
jedzenia trwa tak długo, aż zniknie ostatni okruszek. Polecam
spróbujcie
sami : -).
Ciasto
z cukinii, marchewki i
czerwonego buraka
Składniki
na ciasto:
pół
szklanki mąki orkiszowej
pół
szklanki oleju rzepakowego
pół
szklanki cukru trzcinowego
3
jajka
półtorej łyżeczki sody
półtorej łyżeczki sody
pół
szklanki startej cukinii na dużych oczkach
pół
szklanki marchewki startej na małych oczkach
pół
szklanki czerwonego buraka startego na małych oczkach
suszone bakalie (opcjonalnie)
suszone bakalie (opcjonalnie)
szczypta
zmielonych goździków
cukier
puder
do posypania
W
misce roztrzepać jaja z cukrem, dodać mąkę,
olej rzepakowy, sodę. Dokładnie
wymieszać łyżka lub mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodać
starte warzywa, pokrojone daktyle oraz goździki. Całość wylać do
formy w rozmiarach 23X15 cm.
Piec
w
piekarniku 35 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu ciasto można
posypać zmielonym cukrem trzcinowym.
Moje
ciasto gościło w mojej kuchni 2 dni. Ciasto najlepsze jest na drugi
dzień, kiedy staje
się wilgotne.
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz