środa, 22 listopada 2017

Marchewkowe fanaberie



Zupy to moi faworyci. To idealne rozwiązanie na obiad. Są sycącym i pełnowartościowym posiłkiem, a do tego wszystkiego pyszne. Do zup staram się używać warzyw sezonowych. Skrupulatnie trzymam się kalendarza warzyw i owoców. Dzięki temu wiem jakie warzywa są obecnie w sprzedaży, co pozwoli uniknąć mi produktów z importu naszpikowanych pestycydami, herbicydami czy azotanami. 




Do garnka trafia to, co najlepsze najczęciej z pobliskiego bazarku czy od polskiego gospodarza. Obecnie królują warzywa korzenne. Pietruszka, rzepa,  topinambur ,skorzonera ,burak,  itd. To tylko część propozycji. Kiedyś te warzywa były powszechne na polskim stole dziś zapomniane pomału wracają do łask. To dobrze bo można z nich wyczarować prawdziwe pyszności. Jako że lubię marchew, dzisiaj na obiad zrobiłam kremową zupę z marchewki i kminku. Marchew warzywo wydawałoby się banalne w swojej prostocie, dostępne w każdej kuchni, a jednak z potencjałem. Kminek z kolei według mnie jest trochę przez nas zapomniany i niedoceniony. A szkoda, bo to roślina mająca całe spektrum właściwości leczniczych.



Kminek zawiera :


  • witamine C,
  • witamine A,
  • sód,
  • potas,
  • błonnik,
  • żelazo,
  • wapń,
  • flawonoidy i kwasy fenolowe.


Kminek likwiduje:


  • kolki żołądkowe,
  • mdłości,
  • biegunki,
  • łagodzi wzdęcia,
  • pomaga na bóle menstruacyjne,
  • działa wykrztuśnie (napój z malin i kminkiem na kaszel będzie lepszym rozwiązaniem niż syrop naszpikowany do granic możliwości cukrem i barwnikiem).

Marchew w obliczu kminku nie wypada gorzej. Jest pierwszym warzywem wprowadzanym w diecie dziecka. I zasłużyła na to. Jest łatwostrawna. Jest kopalnia beta-karotenu, 100-gramowa porcja marchewki zaspakaja ponad 700% dziennego zapotrzebowania na wspomniany składnik.
Ponadto marchewka jest również dobrym źródłem :

  • witaminy C,
  • witamin z grupy B (kwasu foliowego, B1, B2, B3, B5, B6),
  • witaminy K,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • potasu,
  • sodu,
  • miedzi,
  • manganu,


Marchew wspiera :


  • układ nerwowy,
  • wspomaga pamięć i koncentrację,
  • poprawia stan włosów, skóry i paznokci,
  • redukuje ryzyko chorób nowotworowych,
  • wspomaga wzrok,
  • redukuje objawy starzenia się,
  • wzmacnia odporność,
  • oczyszcza,
  • pobudza,
  • wspomaga układ krwionośny i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Zatem kolaboracja tych dwóch produktów musi nastąpić, a efekt może być nieoceniony. Zatem koneserzy smaku i poszukiwacze innowacyjności do dzieła.


Przepis na zupę krem z marchwi

Składniki :

Ok1,5 litr bulionu (warzywny lub mięsny według uznania)
2 duże marchewki
2 małe ziemniaki
cebula
kawałek selera
pietruszka
czosnek 
sok z cytryny
kminek (pół łyżeczki)
oliwa z oliwek
pieprz
sól

1.Gotujemy bulion warzywny lub mięsny. Ja zawsze mam w pogotowiu w lodówce wcześniej przygotowany bulion mięsny.Często tez korzystam z warzywnej bazy do zup krem. Przygotowanie takiej bazy jest dziecinie proste. Przepis na bazę do zup zamieszczę poniżej.

2. Obieramy warzywa.

3. Cebule, czosnek i siekamy w drobną kostkę. Marchew,pietruszkę seler kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę.

4. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią zmielony kminek, cebulę, czosnek rumienimy na złoty kolor.Dorzucamy ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, obsmażamy całość przez 3 minuty, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.

5. Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy zupę blenderem na gładki krem, dolewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

6. Zupę marchewkową podajemy z pestkami dyni, posiekaną natką zielonej pietruszki,opcjonalnie z mięsem tak jak u mnie.







A teraz baza do zup. Potrzebna będzie cebula,marchew,seler,oliwa z oliwek,kurkuma, pieprz. Cebule należy podsmażyć na złoty kolor, dodać kurkumę (dwie szczypty), smażyć, dolać odrobinę wody i dusić na małym ogniu, następnie dodać starte na dużych oczkach warzywa chwile podgotować na koniec uzupełnić wodą i przyprawić pieprzem. Taką baze można przechowywać kilka dni w lodówce, lub zamrozić. Gotowe !


                                                                Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz