Ciągle
chodzi za mną przysłowiowe coś słodkiego. Chęć zjedzenia tego
czegoś napędza
mnie do eksperymentów kulinarnych. Chce, aby było oczywiście
zdrowo i legalnie słodko. Dzisiaj postanowiłam zrobić ryżowe
ciasto z funkcją fast zaspokajacz. Takie w sam raz naraz. Zjadam i
po sprawie. Wilk syty i owca cała. Dlatego więc zasiadłam do
poszukiwań inspiracji. Internet pęka w szwach od różnych
przepisów. Ale nie oszukujmy się. Cześć z nich często okazuje
się kulinarnym niewypałem. Ile razy musiałam wyrzucić efekt
swoich starań do kosza, już nie pamiętam. Produktów brak,
jedzenia też, pozostaje tylko
niesmak. Ale kto nie kombinuje, ten nie je.
Od dziecka słynę w rodzinie z tego, że uwielbiam eksperymentować z jedzeniem. Do dziś pamiętam pierwsze ciasto z marchewki, które upiekłam mając 12 lat.Dla mnie dziecka było to turbo ekscytujące i pyszne, dla moich rodziców i rodzeństwa już nie.
Od dziecka słynę w rodzinie z tego, że uwielbiam eksperymentować z jedzeniem. Do dziś pamiętam pierwsze ciasto z marchewki, które upiekłam mając 12 lat.Dla mnie dziecka było to turbo ekscytujące i pyszne, dla moich rodziców i rodzeństwa już nie.
Dzisiaj
dalej kombinuje w kuchni. A gdy idę do sklepu spożywczego, to
przepadam na wieki. Bo muszę przeczesać półki z jedzeniem,
przestudiować etykiety i kupić zawsze nowy produkt do spróbowania.
Tak ze mną bywa. Ale wracając do meritum, dzisiaj chce przedstawić
wam waniliowo ryżowe ciasto Beleriso. Jeśli lubicie słynny deser
Beleriso, to ciasto ryżowe z powodzeniem stanie się jego zdrową
alternatywą. Warto go zrobić, choćby,dlatego że jest banalnie
proste a składniki na niego zawsze znajdziemy w czeluściach naszych
kuchennych szafek. Oczywiście jak wszystkie moje propozycje
kulinarne jest względnie szybkie, słodkie i wartościowe. Tak więc
do dzieła. Ale najpierw szybki przegląd materiału.
Ryż
- właściwości odżywcze
- to zródło węglowodanów złożonych,
- błonnika,
- białka (aminokwasów egzogennych),
- tłuszczów wielonienasyconych,
- magnezu,
- fosforu,
- żelaza,
- cynku,
- manganu,
- miedzi i selenu,
- witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy).
Ryż
jest :
- lekkostrawny, nie powoduje wzdęć,
- poprawia trawienie dzięki dużej zawartości błonnika,
- ma właściwości przeciwbiegunkowe,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- koi nerwy i poprawia koncentrację,
- poprawiają odporność,
- regulują pracę układu nerwowego,
- wspomaga w pracy serce,
- chroni przed wolnymi rodnikami.
Składniki :
150
gram ryżu parboiled lub
brązowego ,
2
szklanki mleka,
3
jajka,
3
łyżki masła roślinnego,
melasa,
cukier
waniliowy,
laska
wanilii,
szczypta
soli.
Przepis :
1.Ryż
płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy aż zmięknie.
2.Gdy
ryż będzie mięki ,wlewamy do niego 2 szklanki mleka,wrzucamy
laskę wanilii, słodzimy melasą (według uznania) i znowu gotujemy
aż ryż wchłonie mleko. Gdy uzyskamy konsystencje papki dodajemy 3
łyżki masła. Mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
3.W
misce ubijamy 3 jaja z dodatkiem szczypty soli i cukru waniliowego
na puszystą masę. Taką jak na biszkopt. Puszystą masę z jaj
wlewamy do zimnego ryżu delikatnie mieszając.
4.
Gotową masę na ciasto wylewamy na keksówkę wyłożoną papierem
do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i
pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy ciasto. Pozostawiamy do
ostygnięcia. Podajemy z domowym jogurtem waniliowym lub dowolnym
musem owocowym.
Smacznego
!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz