piątek, 8 grudnia 2017

Ryżowe ciasto Beleriso





Ciągle chodzi za mną przysłowiowe coś słodkiego. Chęć zjedzenia tego czegoś napędza mnie do eksperymentów kulinarnych. Chce, aby było oczywiście zdrowo i legalnie słodko. Dzisiaj postanowiłam zrobić ryżowe ciasto z funkcją fast zaspokajacz. Takie w sam raz naraz. Zjadam i po sprawie. Wilk syty i owca cała. Dlatego więc zasiadłam do poszukiwań inspiracji. Internet pęka w szwach od różnych przepisów. Ale nie oszukujmy się. Cześć z nich często okazuje się kulinarnym niewypałem. Ile razy musiałam wyrzucić efekt swoich starań do kosza, już nie pamiętam. Produktów brak, jedzenia też, pozostaje tylko niesmak. Ale kto nie kombinuje, ten nie je.
Od dziecka słynę w rodzinie z tego, że uwielbiam eksperymentować z jedzeniem. Do dziś pamiętam pierwsze ciasto z marchewki, które upiekłam mając 12 lat.Dla mnie dziecka było to turbo ekscytujące i pyszne, dla moich rodziców i rodzeństwa już nie.

Dzisiaj dalej kombinuje w kuchni. A gdy idę do sklepu spożywczego, to przepadam na wieki. Bo muszę przeczesać półki z jedzeniem, przestudiować etykiety i kupić zawsze nowy produkt do spróbowania. Tak ze mną bywa. Ale wracając do meritum, dzisiaj chce przedstawić wam waniliowo ryżowe ciasto Beleriso. Jeśli lubicie słynny deser Beleriso, to ciasto ryżowe z powodzeniem stanie się jego zdrową alternatywą. Warto go zrobić, choćby,dlatego że jest banalnie proste a składniki na niego zawsze znajdziemy w czeluściach naszych kuchennych szafek. Oczywiście jak wszystkie moje propozycje kulinarne jest względnie szybkie, słodkie i wartościowe. Tak więc do dzieła. Ale najpierw szybki przegląd materiału.



Ryż - właściwości odżywcze


  • to zródło węglowodanów złożonych,
  • błonnika,
  • białka (aminokwasów egzogennych),
  • tłuszczów wielonienasyconych,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • żelaza,
  • cynku,
  • manganu,
  • miedzi i selenu,
  • witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy).

Ryż jest :


  • lekkostrawny, nie powoduje wzdęć, 
  • poprawia trawienie dzięki dużej zawartości błonnika,
  • ma właściwości przeciwbiegunkowe,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • koi nerwy i poprawia koncentrację,
  • poprawiają odporność,
  • regulują pracę układu nerwowego,
  • wspomaga w pracy serce,
  • chroni przed wolnymi rodnikami.


Waniliowo ryżowe ciasto Beleriso





Składniki :

150 gram ryżu parboiled lub brązowego ,
2 szklanki mleka,
3 jajka,
3 łyżki masła roślinnego,
melasa,
cukier waniliowy,
laska wanilii,
szczypta soli.



Przepis :



1.Ryż płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy aż zmięknie.

2.Gdy ryż będzie mięki ,wlewamy do niego 2 szklanki mleka,wrzucamy laskę wanilii, słodzimy melasą (według uznania) i znowu gotujemy aż ryż wchłonie mleko. Gdy uzyskamy konsystencje papki dodajemy 3 łyżki masła. Mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

3.W misce ubijamy 3 jaja z dodatkiem szczypty soli i cukru waniliowego na puszystą masę. Taką jak na biszkopt. Puszystą masę z jaj wlewamy do zimnego ryżu delikatnie mieszając.

4. Gotową masę na ciasto wylewamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy z domowym jogurtem waniliowym lub dowolnym musem owocowym.


                                                                 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz