Posted by Pola Krakowianka
Sól kiedyś zwana białym złotem, dzisiaj nazywana jest białym zabójcą. Kiedyś nie można było się bez niej obejść. Była niezbędna do przeżycia. Dzięki niej można było przechowywać żywność. Kosztowała krocie. Dzisiaj kosztuje grosze i obwinia się ja o powstawanie chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie, zawał serca czy nawet cukrzyce typu 2. Jest jednak grupa badaczy, którzy twierdza inaczej i podają w wątpliwość zalecenia o szkodliwości soli.
I
nie można się z nimi nie zgodzić. Nasze ciało nie potrafi
syntetyzować sodu, dlatego musi być on ciągle dostarczany z
zewnątrz. Sód jest kluczowym elementem w gospodarce wodno-
elektrolitowej. Gdy jest go za dużo, dochodzi do nadmiernego
gromadzenia się wody w organizmie, a gdy jest go za mało, to się
odwadniamy. Poza tym sód bierze udział w przenoszeniu impulsów
nerwowych oraz wykonywania skurczu i rozkurczu komórek mięśniowych
umożliwia transport aminokwasów i węglowodanów do tkanek, oraz
zwiększa wydzielanie soków trawiennych.
Nie
można umniejszać pozytywnego działania sodu na organizm ludzki.
Należy jednak zachować zdrowy rozsadek w spożywaniu soli. Dzienna
dawka soli nie powinna przekraczać 5 gramów. I o ile nie biegamy w
maratonach, czy pracujemy w hucie miedzi. Nie jesteśmy, w stanie
ograniczyć spożycia soli do minimum. Sól jest dostępna w formie
zakamuflowanej praktycznie wszędzie. Najwięcej jej znajduję się w
płatkach śniadaniowych, gotowych mrożonych
potrawach ,sosach ,ketchupie, przetworach mięsnych, sokach
warzywnych oraz fast foodach. Dlatego zawsze warto przyjrzeć się
bliżej temu, co jemy. Poza tym organizm potrafi skutecznie upomnieć
się o sól. Gdy dawka soli spada poniżej 3000 mg dziennie, rośnie
poziom angiotensyny i aldosteronu, z ich pomocą zaczynamy
mieć ochotę zjeść coś słonego .
Sól
to nic innego jak w 97% chlorek sodu, pozostałe 3% to
składniki mineralne. I nie ma znaczenia czy jest to sól kamienna,
himalajska, warzona, morska, hawajska itd . Zawartość
chlorku sodu jest zawsze taka sama. No dobrze, ktoś
powie. Ale przecież sól himalajska może zawierać ponad
osiemdziesiąt minerałów, ponadto uznawana jest za najczystszą sól
na świecie. Tak to prawda. Ale należy pamiętać, że
powinniśmy spożywać nie więcej niż 5 g soli dziennie. A taka
ilość nie zapewni nam odpowiednią podaż składników mineralnych,
ponieważ zapotrzebowanie na nie jest znacznie wyższe.
W
Polskich sklepach mamy w ofercie 4 rodzaje soli. Sól kamienna, sól
kuchenna -warzona, morska i smakowa. Jednak czysta sól kuchenna jest
najpopularniejszym produktem wybieranym przez konsumentów. I nie
chodzi tu o preferencje smakowe czy zdrowotne klientów. Sieci sklepów
wolą produkty białe, bo one ładnie prezentują się na półkach
sklepowych. I w ten sposób w Polsce na 1 kg soli kamiennej sprzedaje
się 10 kg soli warzonej.
Ciekawym rozwiązaniem jest sól potasowa -sodowa. Sól potasowo-sodowa jest jak tradycyjna sól jodowana, i ma obniżoną zawartość sodu, ponieważ w procesie produkcji sód jest częściowo zastąpiony potasem. A te dwa pierwiastki są dla siebie konkurencją. Jeżeli jednego jest więcej, stężenie drugiego zmniejsza się. Na pewno zawsze warto bliżej przyjrzeć się kupowanej przez nas soli. Dobrze jest wybierać sól mieloną, krystaliczną, z dodatkiem ziół. Na pewno wzbogaci to nasze doświadczenia kulinarne oraz zmysłowe. Dodatek ziół i przypraw wymieszanych z solą, czy potrawa posypana szczyptą gruboziarnistej soli potrafią oszukać nasze zmysły, a takie rozwiązanie skutecznie zmniejszy spożywanie soli w czystej postaci.
Ciekawym rozwiązaniem jest sól potasowa -sodowa. Sól potasowo-sodowa jest jak tradycyjna sól jodowana, i ma obniżoną zawartość sodu, ponieważ w procesie produkcji sód jest częściowo zastąpiony potasem. A te dwa pierwiastki są dla siebie konkurencją. Jeżeli jednego jest więcej, stężenie drugiego zmniejsza się. Na pewno zawsze warto bliżej przyjrzeć się kupowanej przez nas soli. Dobrze jest wybierać sól mieloną, krystaliczną, z dodatkiem ziół. Na pewno wzbogaci to nasze doświadczenia kulinarne oraz zmysłowe. Dodatek ziół i przypraw wymieszanych z solą, czy potrawa posypana szczyptą gruboziarnistej soli potrafią oszukać nasze zmysły, a takie rozwiązanie skutecznie zmniejszy spożywanie soli w czystej postaci.
7
kwietnia – Światowy Dzień Zdrowia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz