sobota, 11 listopada 2017

Browie z masłem orzechowym



Browie z masłem orzechowym. Czego chcieć więcej? Internet pęka od przepisów na ciasta z fasoli, moja głowa też od poszukiwania tego idealnego. Jestem baaaardzo wybredna, ciasto musi być smaczne, wilgotne, słodkie, ale ostrożnie słodkie i co najważniejsze zdrowe. 

Dzisiaj upiekłam takie coś. Przepis troszkę zmodyfikowałam według swoich preferencji żywieniowych. Dodałam kilka składników, kilka wyrzuciłam. I wyszło pyszne. Na pewno powtórzę ten przepis. Ale najpierw muszę skoczyć do sklepu po fasole. Bo czuje, że to nie koniec kuchennych eksperymentów.


Oto przepis:

puszka czarnej fasoli
garść suszonych daktyli
4 całe jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja używam bio)
odrobinę oleju kokosowego
erytrol według uznania
4 kostki gorzkiej czekolady
mało orzechowe (na wierzch ciasta)



Sposób przygotowania: 


Puszkę fasoli należy odsączyć i przelać wodą, aby pozbyć się zalewy. Daktyle zamoczyć w gorącej wodzie na ok. 15 minut, aż zmiękną. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera za wyjątkiem czekolady. Blendujemy do jednolitej masy, na koniec dodajemy posiekane kostki czekolady. Gotową masę wylewamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 40 min do suchego patyczka. Potem zjadamy, ale ostrożnie, bo szybko znika. 



                                                                       Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz