Posted by Pola Krakowianka
Kocham
dobrze jeść, tak nie zjeść tylko jeść. Bo nie chodzi o to, żeby
się
napchać do granic możliwości tylko rozsądnie jeść z korzyścią
dla zdrowia. Ja lubię
wiedzieć
co ląduje na mój talerz i dlaczego. Wcinając ostatnio sałatkę z
pomidora i cebuli, pomyślałam, że to warzywo ma tyle właściwości
zdrowotnych. A ja muszę o tym napisać i uporządkować zdobyte
informacje. Postanowiłam więc stworzyć żywieniową encyklopedię
produktów.
Zainteresowanym tematyką żywności na pewno przyda się taka
pigułka wiedzy. Dzisiaj pod lupę idzie cebula. Nawiasem mówiąc,
kiedyś usłyszałam,
że Polacy
tak przepadają za cebulą, że nazywani są Cebulakami. I dobrze,
wiedzą co lubią, bo cebula
to bogactwo witamin i minerałów.
Kto
z nas jej nie lubi. Ba, kto jej nie jada. Smażoną, pieczoną,
duszoną, gotowaną ,
opiekaną, surową czy w konfiturze z kawałkiem dobrego grillowanego
mięsa. Możliwości jest wiele. A najważniejsze jest to, że cebula
jakkolwiek będzie podana, nie traci na wartości odżywczej.
Prawidłowa
nazwa botaniczna cebuli
to czosnek cebula. Jest
to
bowiem gatunek należący do rodziny czosnku. Cebula
jest
jednym z najstarszych warzyw, znana jest już od ponad 4000 lat
p.n.e. W Polsce
warzywo to pojawiło się prawdopodobnie w XII wieku. Cebula wymaga
gleby bardzo żyznej, o dużej zawartości próchnicy. Jest niezwykle
wrażliwa na zbyt małe ilości wody, czy składników pokarmowych
znajdujących się w glebie. Prawdziwe cebulowe eldorado to
Warszawa,
Łódź,
Poznań,
Lublin
i
Wrocław. W Polsce w sprzedaży mamy 80 odmian cebuli.
Najpopularniejsze z nich to:
Cebula
czosnkowa zwana również cebulą białą-wyróżnia
się
charakterystycznym czosnkowym aromatem.
Jest
chrupiąca i nieco ostrzejsza od dymki i cebuli cukrowej, lecz
łagodniejsza od cebuli zwyczajnej dlatego, że
zawiera
więcej wody. Najlepsza w smaku jest
surowa
podawana w sałatach.
Cebula
czerwona - ma
charakterystyczny bordowofioletowy kolor. Ma delikatniejszy smak niż
cebula zwyczajna. Doskonale nadaje się jako dodatek do potraw na
ciepło oraz sałatek. Jest słodka dlatego warto ją karmelizować,
bądź przygotowywać z niej powidła. Dodatkowym plusem jest to, że
nie
psuje oddechu.
Cebula
cukrowa - jej
miąższ ma śnieżnobiałą barwę, o delikatnym, niemal słodki
smaku. Najczęściej spożywa się ją na surowo. Ciężka do
uszczelnienia w sklepach, ale warto
ją poszukać.
Dymka-to
młode,
małe cebulki sprzedawane w pęczkach wraz ze szczypiorem. Należy
unikać smażenia dymki, ze względu na
zgorzknienie
miąższu. Za to zjadana na surowo, zawiera dużo kwasu foliowego.
Cebula
zwyczajna- jej miąższ jest biały, o ostrym i pikantnym aromacie.
Cebula zwyczajna jest idealna do pieczenia, duszenia, smażenia, gdyż
nabiera
wtedy słodyczy i łagodzi smak potraw.
Szalotka-to
tzw.
cebuloczosnek. Ma lekko różową barwę. Jest mała oraz łagodna w
smaku, można ją jeść w całości.
Smażenie
szalotek może spowodować ich zgorzknienie.
Właściwości zdrowotne i lecznicze cebuli
Cebula w medycynie ludowej nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Jej bakteriobójcze działanie,dzięki dużej zawartości siarki, dezynfekuje i wspomaga szybsze gojenie i leczenie się ran.
Cebula
ma właściwości moczopędne,pobudza wydalanie moczu, usuwa nadmiar
wody z organizmu. Zalecana jest osobom cierpiącym na reumatyzm i
artretyzm, chorobom
tym towarzyszy opuchlizna, przy zaburzeniach w oddawaniu moczu,
albuminurii (obecność białka w moczu), uremii (zwiększona
zawartość mocznika we krwi).
Cebula
jest bogatym źródłem witamin i minerałów,
a
obróbka termiczna nie wpływa na jej wartość odżywczą. (Wyjątek
stanowi witamina
C, która w wysokiej temperaturze jest nietrwała).
Wartość energetyczna - 40 kcal
Białko ogółem - 1,10 g
Tłuszcz - 0,10 g
Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik - 1,7 g
Witaminy
Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna - 0,116 mg
Witamina B6 - 0,120 mg
Kwas foliowy - 19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K - 0.4 µg
Minerały
Wapń – 23 mg
Żelazo - 0,21 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 29 mg
Potas - 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0,17 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Wartości
odżywcze cebuli surowej w 100 g
Kalorie
Wartość energetyczna - 40 kcal
Białko ogółem - 1,10 g
Tłuszcz - 0,10 g
Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik - 1,7 g
Witaminy
Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna - 0,116 mg
Witamina B6 - 0,120 mg
Kwas foliowy - 19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K - 0.4 µg
Minerały
Wapń – 23 mg
Żelazo - 0,21 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 29 mg
Potas - 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0,17 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Cebula zawiera przeciwutleniacze i fitosterole,tym samym ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.
Cebula
zaostrza apetyt,
wspomaga wydzielenie się soków trawiennych, polecam jako łagodny
wstęp przed ucztą.
Cebula
działa przeciwgrzybiczo, zapobiega gniciu resztek pokarmowych w
jelitach, eliminuje gazy i reguluje stolec, pomaga pozbyć się
pasożytów np. owsików.
Cebula
zmniejsza zawartość cukru we krwi,
polecana
jest cukrzykom.
Cebula
wzmacnia organizm, w tym serce, wpływ
na regulację ciśnienia krwi (zaleca się jej spożywanie osobom
cierpiącym na nadciśnienie), wyrównuje
poziomu
cholesterolu we krwi,obniża poziom „złego” cholesterolu oraz
podnosi poziom „dobrego” cholesterolu. Osoby zagrożone miażdżycą
lub już chorujące, powinni
codziennie jeść cebule, gdyż zawiera
ona substancje działające przeciwzakrzepowo.
Nie
tylko
zapobiega pojawianiu się zakrzepów krwi, ale również je rozbija.
Cebula jest ciężkostrawna. Nie powinny jej jeść osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, wrzody żołądka lub dwunastnicy, problemy z wątrobą, zaparcia, lub choroby nerek. Ograniczyć cebulę w diecie lub ją wykluczyć powinny również osoby starsze, karmiące matki i małe dzieci.
I
na koniec, na pewno każdy z nas zastanawiał się, dlaczego
podczas
krojenia cebuli zalewamy się łzami. Otóż cebula zawiera
w
sobie enzym LFS, który
podczas
krojenia cebuli wchodzi w reakcje z aminokwasami tworząc kwasy
sulfonowe.
Te
natomiast
samoistnie przemieniają się w lotny sulfin
etylu. To właśnie on podrażnia śluzówkę oczu.
Jest
jednak na to rada. Przed krojeniem cebuli warto posmarować deskę
octem (dochodzi do denaturacji białka). Lub wcześniej wymoczyć
cebule w
wodzie z octem.
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz