niedziela, 11 lutego 2018

Fit pizza




Pizza to tradycyjne włoskie danie, które ma lata tradycji i miliony zwolenników. Tradycyjna pizza jest przygotowana z najwyższej jakości komponentów i ukraszona nie więcej niż trzema składnikami, a całość wypiekana jest na kamieniu. Zrobienie dobrej pizzy to nie lada wyzwanie i prawdziwa sztuka kulinarna. Dobra pizza zostanie na wieki w naszej pamięci, a przepis na nią będzie skrzętnie ukrywany przez mistrza kuchni. Niestety nie jest łatwo znaleźć dobrą pizzę wśród bogatych oferty pizzerii.
Warto jednak poszukać swojego faworyta lub w domowym zaciszu zrobić ten smakołyk równie pyszny,a co najważniejsze o wiele zdrowszy niż to, co proponują nam pizzerie.





Pierwsza pizza powstała w XVII wieku, kiedy to do Europy sprowadzono pomidory, warzywa te ochoczo zjadane były na chrupiącym cieście. Danie to pokochali mieszkańcy Neapolu. Kiedy to w 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka z mężem, na cześć królowej przygotowano placek zdobiony dodatkami w narodowych barwach: bazylia, mozzarella i pomidory. Tak powstała najprostsza pizza nazwana Margherita – od imienia królowej. W 2010 roku pizza neapolitańska została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako certyfikowany wyrób tradycyjny. W 2015 roku potrawa została kandydatką Włoch na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.






Pizza jest niestety daniem bardzo kalorycznym. Mąka pszenna jest źródłem węglowodanów prostych, a tłuszcze w postaci serów skutecznie podnoszą kaloryczność pizzy. Warto jednak wiedzieć, iż ta przygotowana w domu wcale nie musi być tak kaloryczna i tak niezdrowa, jak ta zamawiana w pizzerii czy kupowana w markecie. Wystarczy jedynie stosować się do kilku trików. Do przyrządzenia pizzy wybierajmy sery, ale prawdziwe, a nie seropodobne. Najlepiej mozzarella czy parmezan. Kilka plasterków prawdziwego pełnego aromatu sera zupełnie wystarczy. Prawdziwy ser powinien składać się z mleka poduszki soli, kultur bakterii ewentualnie barwnika karotenu. Zamiast tłustych szynek można wykorzystać mięso drobiowe lub wołowe opiekane wcześniej w piekarniku w ziołach czy po prostu z wody, lub mięso zastąpić rybą. Warto również nakładać na placek jak najwięcej przeróżnych warzyw. Dostarczają małej ilości kalorii, ale gwarantują uczucie sytości i obniżają nie tylko indeks glikemiczny pizzy, i jej kaloryczność. Oczywiscie nie zapominajmy o sosie pomidorowym, ale takim z prawdziwych pomidorów. W ten sposób można odchudzić swoją pizzę do 500 – 900 kalorii.


Kaloryczność pizzy kształtuje się miej więcej tak :
  • mała Margharita Classic to 900 kcal
  • wersja średnia tej samej pizzy to ponad 1250 kalorii
  • średnia pizza wegetariańska to 1176 kalorii
  • wersja średnia Pizza Pepperoni to 1560 kcal
  • pizza z dużą ilością mięsa to prawie 1700 kalorii





Pizza to nie tylko kalorie. Dzięki zawartości różnorodnych komponentów dostarcza dużo witamin i minerałów. Ser zawiera sporo wapnia magnezu, potasu, sodu i fosforu oraz witaminy z grupy B(B2,B6, B12), witaminę A, oraz witaminy D, E i K. Sos pomidorowy to źródło prozdrowotnego likopenu, a także spore zródłowitaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. Witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP(wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają mam również wapnia, magnezu ,żelaza. Znajdziemy w nich też rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt. Mięso jest dobrym źródłem wysokowartościowego białka, a także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2,niacyny (wit PP), witaminy B12. Pizza tak pisałam, może być pełnowartościowym posiłkiem. Ja lubię od czasu do czasu zjeść ten smakołyk bez wyrzutów sumienie, że właśnie spożyłam 1000 kcal. Mam na to sposób. Przepis na fit pizze. Moja pizza w 100 gramach ma jedynie 150 kcal. Zatem do dzieła. Oto przepis :






Fit pizza


Składniki:

2 łyżki kaszy jaglanej
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sos pomidorowy
kilka koktajlowych pomidorów
1 ząbek czosnku
gotowana pierś z kurczaka
50 g serka pleśniowego lazur
kilka plasterków cebuli
łyżka kukurydzy
2 plasterki sera mozarella
zielenina do posypania jak to lubi (rukola, szczypiorek, cebula dymka).





    1.W młynku do kawy mielimy kasze jaglaną na mąkę. W blenderze kielichowym mieszamy zmieloną kaszę jaglaną z jednym jajkiem, mąka ziemniaczaną i szczyptą soli. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany.

    2. Na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę oliwy z oliwek, następnie gotowe ciasto na pizzę i smażymy. Gdy placek będzie upieczony, z jednej strony przewracamy go na druga stronę.

    3.Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym, wymieszanym z czosnkiem, na sos wykładamy kurczaka, ser pleśniowy, kukurydze, cebule, ser mozzarellę. Przykrywamy pizzę pokrywką i trzymamy pod przykryciem tak długo aż ser rozpuści się.

    4. Gotową pizzę wykładamy na talerz i posypujemy zielenina. 


                                                             Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz