Pizza
to tradycyjne włoskie danie, które ma lata tradycji i miliony
zwolenników. Tradycyjna pizza jest przygotowana z najwyższej
jakości komponentów i ukraszona nie więcej niż trzema składnikami, a całość wypiekana jest na kamieniu. Zrobienie dobrej pizzy to nie
lada wyzwanie i prawdziwa sztuka kulinarna. Dobra pizza zostanie na
wieki w naszej pamięci, a przepis na nią będzie skrzętnie
ukrywany przez mistrza kuchni. Niestety nie jest łatwo znaleźć
dobrą pizzę wśród bogatych oferty pizzerii.
Warto jednak poszukać swojego faworyta lub w domowym zaciszu zrobić ten smakołyk równie pyszny,a co najważniejsze o wiele zdrowszy niż to, co proponują nam pizzerie.
Warto jednak poszukać swojego faworyta lub w domowym zaciszu zrobić ten smakołyk równie pyszny,a co najważniejsze o wiele zdrowszy niż to, co proponują nam pizzerie.
Pierwsza
pizza powstała w XVII wieku, kiedy to do Europy sprowadzono
pomidory, warzywa te ochoczo zjadane były na chrupiącym cieście.
Danie to pokochali mieszkańcy Neapolu. Kiedy to w 1889 roku Neapol
odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka z mężem, na cześć
królowej przygotowano placek zdobiony dodatkami w narodowych
barwach: bazylia, mozzarella i pomidory. Tak powstała najprostsza
pizza nazwana Margherita
– od imienia królowej. W 2010 roku pizza neapolitańska została
zastrzeżona przez Komisję Europejską jako certyfikowany wyrób
tradycyjny. W 2015 roku potrawa została kandydatką Włoch na listę
niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Pizza
jest niestety daniem bardzo kalorycznym. Mąka pszenna jest źródłem
węglowodanów prostych, a tłuszcze
w postaci serów skutecznie podnoszą kaloryczność pizzy. Warto
jednak wiedzieć, iż ta przygotowana w domu wcale nie musi być
tak kaloryczna i tak niezdrowa, jak ta zamawiana w pizzerii
czy kupowana w markecie. Wystarczy jedynie stosować się do
kilku trików. Do przyrządzenia pizzy wybierajmy sery, ale
prawdziwe, a nie seropodobne. Najlepiej mozzarella czy parmezan.
Kilka plasterków prawdziwego pełnego aromatu sera zupełnie
wystarczy. Prawdziwy ser powinien składać się z mleka poduszki
soli, kultur bakterii
ewentualnie barwnika karotenu. Zamiast tłustych szynek można
wykorzystać mięso drobiowe lub wołowe opiekane wcześniej w
piekarniku w ziołach czy po prostu z wody, lub mięso zastąpić
rybą. Warto również nakładać na placek jak najwięcej
przeróżnych warzyw. Dostarczają
małej ilości kalorii, ale gwarantują uczucie sytości i obniżają
nie tylko indeks glikemiczny pizzy, i jej kaloryczność.
Oczywiscie
nie
zapominajmy
o
sosie pomidorowym,
ale takim
z prawdziwych pomidorów. W
ten
sposób można odchudzić swoją pizzę do 500 – 900 kalorii.
Kaloryczność
pizzy kształtuje się miej więcej tak :
- mała Margharita Classic to 900 kcal
- wersja średnia tej samej pizzy to ponad 1250 kalorii
- średnia pizza wegetariańska to 1176 kalorii
- wersja średnia Pizza Pepperoni to 1560 kcal
- pizza z dużą ilością mięsa to prawie 1700 kalorii
Pizza
to nie tylko kalorie. Dzięki zawartości
różnorodnych komponentów
dostarcza
dużo witamin i minerałów. Ser
zawiera sporo wapnia magnezu, potasu, sodu
i fosforu
oraz witaminy z grupy B(B2,B6, B12), witaminę
A,
oraz
witaminy D, E i K. Sos pomidorowy
to
źródło prozdrowotnego likopenu, a także spore zródłowitaminy E
(25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu - silnych
antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji
neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. Witaminy
z
grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina
PP(wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także
witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Pomidory to też
bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest
potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża
ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają mam również wapnia, magnezu
,żelaza. Znajdziemy
w nich też rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy
jak mangan, miedź czy kobalt.
Mięso jest dobrym źródłem wysokowartościowego białka, a także
żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1,
B2,niacyny (wit PP), witaminy B12. Pizza tak pisałam, może być
pełnowartościowym posiłkiem. Ja lubię od czasu do czasu zjeść
ten smakołyk bez wyrzutów sumienie, że właśnie spożyłam 1000
kcal. Mam na to sposób. Przepis na fit pizze. Moja pizza w 100 gramach ma jedynie 150 kcal. Zatem do dzieła. Oto przepis :
Fit
pizza
Składniki:
2
łyżki kaszy jaglanej
1
jajko
1
łyżka mąki ziemniaczanej
sos
pomidorowy
kilka
koktajlowych pomidorów
1
ząbek czosnku
gotowana
pierś z kurczaka
50
g serka pleśniowego lazur
kilka
plasterków cebuli
łyżka
kukurydzy
2
plasterki sera mozarella
zielenina
do
posypania jak to lubi (rukola, szczypiorek, cebula dymka).
1.W
młynku do kawy mielimy kasze
jaglaną na mąkę. W blenderze
kielichowym
mieszamy zmieloną kaszę jaglaną z jednym jajkiem, mąka
ziemniaczaną i szczyptą soli. Ciasto
powinno mieć konsystencje śmietany.
2.
Na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę oliwy z oliwek, następnie
gotowe ciasto na pizzę i smażymy. Gdy placek będzie upieczony, z
jednej strony przewracamy go na druga stronę.
3.Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym, wymieszanym z czosnkiem,
na sos wykładamy kurczaka, ser pleśniowy, kukurydze, cebule, ser
mozzarellę. Przykrywamy pizzę pokrywką i trzymamy pod przykryciem
tak długo aż ser rozpuści się.
4.
Gotową pizzę wykładamy
na talerz i posypujemy zielenina.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz