Ferja kolorów nadchodzącego lata upaja nasze zmysły. Wszytko w przyrodzie kwitnie, pachnie i eksploduje kolorami. Czerwiec to miesiąc kwitnących parków ogrodów i łąk. To początek sezonu świeżych warzyw i owoców. Na naszych półmiskach goszczą już pierwsze rzodkiewki i sałaty. Pojawiaj się również pierwsze owocowe pyszności. A wśród nich wyczekiwane przez wszystkich truskawki. Moje dzieciństwo to wypomnienia z wycieczek do ogródków ogrodów i lasów. Pamiętam pierwsze truskawki prosto z krzaczka. Coś wspaniałego... Co prawda na wpół zielone, ale truskawkowej pokusie nie oprze się przecież nikt.
Ach ta truskawka. Historia truskawki sięga XVIII wieku we Francji. Gdzie w wyniku przypadkowego skrzyżowania poziomki chilijskie z poziomką wirginijską powstała pierwsza wielkoowocowa poziomka, nazwana ananasową. Uprawa tej poziomki z racji dużych walorów smakowych szybko rozpowszechniła się w Europie, potem w Ameryce Północnej. Truskawka jest bogatym źródłem w witaminę C, kwasu foliowego i B6, zawierają praktycznie wszystkie minerały w tym duża zawartość manganu, miedzi i magnezu. Truskawka działa odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco. Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym może być polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek. Truskawki nie mogą być spożywane przez osoby, które są na nie uczulone.
Truskawki mogą również podrażniać przewód pokarmowy. Jak to jest możliwe? Otóż u niektórych osób drobne pestki obecne w truskawkach mogą podrażniać ścianę przewodu pokarmowego, co może przełożyć się na bóle brzucha i biegunkę. Jeśli nasz organizm tak reaguje na owoc, wówczas niestety należy go unikać. Najczęściej reakcja występuje u osób z chorobami zapalnymi jelit. Sok
z truskawek ma właściwości bakteriobójcze jak chrzan, czosnek czy cebula. Regularne spożywanie truskawek obniża poziom złej frakcji cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom dobrej frakcji HDL na stałym poziomie-właściwości te wynikają prawdopodobnie z obecności antocyjanów. Zawartość kwasu elanowego chroni przed nowotworami.
Powyższe składniki truskawek sprawiają, że owoc ten:
▸ pomaga unormować ciśnienie tętnicze krwi;
▸ zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera o prawie 25%;
▸ łagodzi stany zapalne toczące się w organizmie;
▸ może działać przeciwnowotworowo;
▸ łagodzi objawy depresji, zapobiega nawrotom depresyjnych stanów, a także zmniejsza stany lękowe;
▸ wzmacnia funkcje serca dzięki wysokiej zawartości folianów, przeciwutleniaczy, kwasu elagowego i antocyjanów.
Owoce truskawki są niskokaloryczne - 100 g dostarcza ok. 32 kalorii (kcal).
Truskawki są jednak owocami nietrwałymi. Kupując truskawki, należy od razu zużyć lub przetworzyć, gdyż szybko fermentują i pleśnieją. Najlepszym sposobem na ich przechowanie jest zamrożenie, zachowujące prawie wszystkie właściwości świeżych owoców.
Bibliografia:
1.Kucharz&Gastronom Vademecum, Wydawnictwo Rea, Warszawa 2001
2.Carper J.: Apteka żywności. Nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności. Wydawnictwo Hannah Publishing LTD, Londyn 1996
3.Karabela M.: Truskawka. Panacea – Leki ziołowe nr 2 (15), kwiecień – czerwiec 2006
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz