czwartek, 17 maja 2018

Owsiane ciasteczka II





Za oknem plucha, szarzyzna i wilgoć w pełnej krasie. Takie dni też być muszą, bo takie dni to czas na kulinarne pomysły. Nie wiem jak Wy, ale zawsze w takie dni chce mi się zjeść coś słodkiego.
Być może powodem tego jest to, że człowiek częściej zagląda do szafek. A jak jeszcze dopada drobne przeziębienie to już kaplica. Usprawiedliwię się tylko tym, że trening już wykonałam. Nie umysłowy oczywiście jakby kto pytał. Buszując po internecie, natknęłam się ostatnio na ciekawy i prosty przepis na ciasteczka owsiane. Oto i on:



Owsiane ciasteczka


1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
10 gram. masła
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier (u mnie erytrol) według uznania
cukier waniliowy
kilka bakalii
rodzynki
2 kostki gorzkiej czekolady





    1.Jajka roztrzepujemy widelcem z erytrolem i cukrem waniliowym.
    2.Do powstałej masy jajecznej dodajemy płatki owsiane, mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko mieszamy.
    3.W rondlu roztapiamy masło, wlewamy do ciasta. Mieszamy. Jeżeli ciasto na ciasteczka będzią zbyt gęste, możemy dolać trochę mleka. Tyle, aby móc uformować ciasteczka.
    4.Dodajemy pokrojone bakalie, rodzynki, poruszaną czekoladę. Formujemy ciasteczka i układamy je na papierze do pieczenia.
    5.Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. I gotowe !



                                                                            Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz