Małdrzyki
krakowskie to placki z twarogu wywodzące się z tradycyjnej kuchni
małopolski. Nazwa dania wywodzi się od sera „małdrzyka” lub
„mądrzyka”. To gatunek sera powstałego ze słodkiego mleka.
Sławne kiedyś były krakowskie małdrzyki.
W dawnych Polskich kucharskich księgach czytamy. „Małdrzyki abo krajanki wycisłepo lesicy (w serniku) rozłożyć“. „Mondrzyki robią ze słodkiego mleka, z podpuszczką, czyli animelką , które wyciśnięte w talerki układają i w maśle obsmażają“. Jadano je często i ze smakiem. Uwielbiały je dzieci ,dorośli również nie pogardzili tym sycącym i smacznym daniem. Kto dziś pamięta lub zna jeszcze stare małdrzyki. Najstarsi Krakowianie znają i pamiętają.
W dawnych Polskich kucharskich księgach czytamy. „Małdrzyki abo krajanki wycisłepo lesicy (w serniku) rozłożyć“. „Mondrzyki robią ze słodkiego mleka, z podpuszczką, czyli animelką , które wyciśnięte w talerki układają i w maśle obsmażają“. Jadano je często i ze smakiem. Uwielbiały je dzieci ,dorośli również nie pogardzili tym sycącym i smacznym daniem. Kto dziś pamięta lub zna jeszcze stare małdrzyki. Najstarsi Krakowianie znają i pamiętają.
Do
przygotowania małdrzyków
potrzebny
jest bardzo dobry twaróg. To właśnie w
nim
tkwi
sekret idealnego smaku małdrzyków. Dlatego warto rozejrzeć
się
za najlepszej jakości
twarogiem.
Najlepiej wiejskim sprzedawanym na wagę. Dzięki niemu
małdrzyki będą
delikatne i maślane w smaku.
Małdrzyki
to bardzo sycące danie, to idealna propozycja na śniadanie, obiad
czy kolacje. W zależności od sezonu można podawać je z różnymi
dodatkami w postaci owoców, koktajli,
dżemów, musów itd. To również idealne rozwiązanie dla osób
będących na diecie redukcyjnej, sportowców,ludzi wrażliwych
na
gluten, czy borykających się z cukrzycą. Zaletą przepisu jest
niewielka ilość mąki i brak cukru. Małdrzyki można
zrobić z zapasem i przechowywać w lodówce kilka dni. Podane na
zimno, czy ciepło
staną się szybko przekąską tak zwana metodą ma głoda.
Małdrzyki
krakowskie
500
g niekwaśnego twarogu
jajko
całe żółtko
łyżka
stopionego masła gee
wanilia
1/2
startej skórki z cytryny
2-3
łyżki mąki orkiszowej masło gee lub olej do smażenia
świeże
owoce, konfitury (według uznania).
1.Twaróg
ucieramy mikserem w misce, wbijamy jedno jajko oraz żółtko.
Dodajemy stopione masło, aromat wanilii, startą cytrynę.
2.Po
uzyskaniu masy o jednolitej konsystencji, dodajemy
mąkę.
Mąki powinno być tyle, aby móc uformować placuszki łyżką.
3.Placuszki
smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe odciskamy w papierowym
ręczniku. Podajemy z owocami, jogurtem lub konfitura.
I
nie martwmy się zbytnio po udanej uczcie, 100 gram małdrzyków to
jedyne 200 kcal.
Smacznego
!
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz