niedziela, 3 czerwca 2018

Marnowanie jedzenia - racjonalne zakupy




Kupujemy, jemy, co nie zjemy, wyrzucamy. Proceder ten jest powszechny w każdym domu. A przecież nie musi tak być Wystarczy tak niewiele, aby robić przemyślane zakupy.

czwartek, 17 maja 2018

Owsiane ciasteczka II





Za oknem plucha, szarzyzna i wilgoć w pełnej krasie. Takie dni też być muszą, bo takie dni to czas na kulinarne pomysły. Nie wiem jak Wy, ale zawsze w takie dni chce mi się zjeść coś słodkiego.

wtorek, 15 maja 2018

Małdrzyki krakowskie





Małdrzyki krakowskie to placki z twarogu wywodzące się z tradycyjnej kuchni małopolski. Nazwa dania wywodzi się od sera „małdrzyka” lub „mądrzyka”. To gatunek sera powstałego ze słodkiego mleka. Sławne kiedyś były krakowskie małdrzyki.

sobota, 21 kwietnia 2018

Ach ten twaróg





Co było wcześniej jajko czy kura, twaróg czy śmietana ? Takie i inne pytania nasuwają mi się na myśl, kiedy inni już śpią. A tak poważnie, to chyba mało istotne. Bo istotne jest to, że oba te produkty nie ustępują sobie pod względem wartości odżywczych.

sobota, 24 marca 2018

Slow life




Żyć zgodnie z naturą. Co to oznacza dla współczesnego człowieka zamkniętego szczelnie w betonowych miastach. Dla którego kontakt z przyrodą często ogranicza się weekendowym wypadem do parku. Jesteśmy ludźmi XXI wieku. To obliguje. Musimy dotrzymać kroku rozwijającej się cywilizacji. Zabiegani, zafrasowani, wpatrzeni w ekran komputera i smartfonu, nie mamy czasu na sentymenty. Żyjemy w niecierpliwych czasach, w których liczy się coraz więcej i coraz szybciej, najlepiej natychmiast. Co zatem oznacza życie zgodnie z naturą ?

niedziela, 25 lutego 2018

Jajka - wiejskie złoto





W wielu religiach, mitologiach i wierzeniach ludowych jajka symbolizują początek. To właśnie z jajka wykluł się świat. Czyli dosadnie mówiąc, bez jaj nie ma życia. Gdy lodówka świeci pustkami, zawsze znajdzie się gdzieś wysoko na półce rezerwowe jajko. Gdy marzy nam się popołudniowe ciastko do kawy, bez jajek często nie obejdzie się, poranny omlet hmm.... jajko czeka już w pogotowiu. Przykładów można mnożyć i mnożyć. Nie da się zaprzeczyć, że jajko stanowi podstawę naszej diety.

niedziela, 11 lutego 2018

Fit pizza




Pizza to tradycyjne włoskie danie, które ma lata tradycji i miliony zwolenników. Tradycyjna pizza jest przygotowana z najwyższej jakości komponentów i ukraszona nie więcej niż trzema składnikami, a całość wypiekana jest na kamieniu. Zrobienie dobrej pizzy to nie lada wyzwanie i prawdziwa sztuka kulinarna. Dobra pizza zostanie na wieki w naszej pamięci, a przepis na nią będzie skrzętnie ukrywany przez mistrza kuchni. Niestety nie jest łatwo znaleźć dobrą pizzę wśród bogatych oferty pizzerii.

środa, 24 stycznia 2018

Placuszki z jabłkami



Każdy z nas ma wspomnienia z dzieciństwa, które utkwiły w naszej świadomości po wsze czasy. Chwile, do których wracamy w pamięci, te najcieplejsze, najmilsze,słoneczne, wspominane przez nas z nostalgia, z iskierką w oku. To czasy beztroskiego dzieciństwa. Ulubione miejsca, zabawki, posiłki. Te wspomnienia z przeszłości nie rzadko wywołuje na naszych twarzach uśmiech i radość. Ach jak było miło i fajnie.

wtorek, 9 stycznia 2018

Warzywa i owoce - dobro natury ?


Owoce i warzywa są podstawą żywienia. Każdy poradnik z dziedziny dietetyki jasno określa mam, ile powinniśmy spożywać warzyw i owoców dziennie, aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Owoce i warzywa są bardzo ważnym elementem w zdrowej diecie. Nie da się tego kwestionować. Jednak pomimo wielu zalet niestety są również i wady spożywania tychże produktów.

piątek, 8 grudnia 2017

Ryżowe ciasto Beleriso





Ciągle chodzi za mną przysłowiowe coś słodkiego. Chęć zjedzenia tego czegoś napędza mnie do eksperymentów kulinarnych. Chce, aby było oczywiście zdrowo i legalnie słodko. Dzisiaj postanowiłam zrobić ryżowe ciasto z funkcją fast zaspokajacz. Takie w sam raz naraz. Zjadam i po sprawie. Wilk syty i owca cała. Dlatego więc zasiadłam do poszukiwań inspiracji. Internet pęka w szwach od różnych przepisów. Ale nie oszukujmy się. Cześć z nich często okazuje się kulinarnym niewypałem. Ile razy musiałam wyrzucić efekt swoich starań do kosza, już nie pamiętam. Produktów brak, jedzenia też, pozostaje tylko niesmak. Ale kto nie kombinuje, ten nie je.

środa, 22 listopada 2017

Marchewkowe fanaberie



Zupy to moi faworyci. To idealne rozwiązanie na obiad. Są sycącym i pełnowartościowym posiłkiem, a do tego wszystkiego pyszne. Do zup staram się używać warzyw sezonowych. Skrupulatnie trzymam się kalendarza warzyw i owoców. Dzięki temu wiem jakie warzywa są obecnie w sprzedaży, co pozwoli uniknąć mi produktów z importu naszpikowanych pestycydami, herbicydami czy azotanami.