Kupujemy,
jemy, co nie zjemy, wyrzucamy. Proceder ten jest powszechny w każdym
domu. A przecież nie
musi tak być Wystarczy
tak
niewiele, aby robić
przemyślane zakupy.
niedziela, 3 czerwca 2018
czwartek, 17 maja 2018
Owsiane ciasteczka II
Za
oknem plucha, szarzyzna i wilgoć w pełnej krasie. Takie dni też
być muszą, bo takie dni to czas na kulinarne pomysły. Nie wiem jak
Wy, ale zawsze w takie dni chce mi się zjeść coś słodkiego.
wtorek, 15 maja 2018
Małdrzyki krakowskie
Małdrzyki
krakowskie to placki z twarogu wywodzące się z tradycyjnej kuchni
małopolski. Nazwa dania wywodzi się od sera „małdrzyka” lub
„mądrzyka”. To gatunek sera powstałego ze słodkiego mleka.
Sławne kiedyś były krakowskie małdrzyki.
sobota, 21 kwietnia 2018
Ach ten twaróg
Co
było wcześniej jajko czy kura, twaróg czy śmietana ? Takie i inne
pytania nasuwają mi się na myśl, kiedy inni już śpią. A tak
poważnie, to chyba mało istotne. Bo istotne jest to, że oba te
produkty nie ustępują sobie pod względem wartości odżywczych.
sobota, 24 marca 2018
Slow life
Żyć
zgodnie z naturą. Co to oznacza dla współczesnego człowieka
zamkniętego szczelnie w betonowych miastach. Dla którego kontakt z
przyrodą często ogranicza się weekendowym wypadem do parku.
Jesteśmy ludźmi XXI wieku. To obliguje. Musimy dotrzymać kroku
rozwijającej się cywilizacji. Zabiegani, zafrasowani, wpatrzeni w
ekran komputera i smartfonu, nie mamy czasu na sentymenty. Żyjemy w
niecierpliwych czasach, w których liczy się coraz więcej i coraz
szybciej, najlepiej natychmiast. Co zatem oznacza życie zgodnie z
naturą ?
niedziela, 25 lutego 2018
Jajka - wiejskie złoto
W wielu
religiach, mitologiach i wierzeniach ludowych jajka symbolizują
początek. To
właśnie
z jajka wykluł się świat. Czyli dosadnie mówiąc, bez jaj
nie ma życia. Gdy lodówka świeci pustkami, zawsze znajdzie się
gdzieś wysoko na półce rezerwowe jajko. Gdy marzy nam się
popołudniowe ciastko do kawy, bez jajek często nie obejdzie się,
poranny omlet hmm.... jajko czeka już w pogotowiu. Przykładów
można mnożyć i mnożyć. Nie da się zaprzeczyć, że jajko
stanowi podstawę naszej diety.
niedziela, 11 lutego 2018
Fit pizza
Pizza
to tradycyjne włoskie danie, które ma lata tradycji i miliony
zwolenników. Tradycyjna pizza jest przygotowana z najwyższej
jakości komponentów i ukraszona nie więcej niż trzema składnikami, a całość wypiekana jest na kamieniu. Zrobienie dobrej pizzy to nie
lada wyzwanie i prawdziwa sztuka kulinarna. Dobra pizza zostanie na
wieki w naszej pamięci, a przepis na nią będzie skrzętnie
ukrywany przez mistrza kuchni. Niestety nie jest łatwo znaleźć
dobrą pizzę wśród bogatych oferty pizzerii.
środa, 24 stycznia 2018
Placuszki z jabłkami
Każdy
z nas ma wspomnienia z dzieciństwa, które utkwiły w naszej
świadomości po wsze czasy. Chwile, do których wracamy w pamięci,
te najcieplejsze, najmilsze,słoneczne, wspominane
przez
nas z nostalgia, z iskierką w oku. To czasy beztroskiego
dzieciństwa. Ulubione miejsca, zabawki, posiłki. Te wspomnienia z
przeszłości nie rzadko wywołuje
na naszych twarzach uśmiech i radość. Ach jak było miło i
fajnie.
wtorek, 9 stycznia 2018
Warzywa i owoce - dobro natury ?
Owoce
i warzywa są podstawą żywienia. Każdy poradnik z dziedziny
dietetyki jasno określa mam, ile powinniśmy spożywać warzyw i owoców
dziennie, aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy i
minerały. Owoce i warzywa są bardzo ważnym elementem w zdrowej
diecie. Nie da się tego kwestionować. Jednak pomimo wielu zalet
niestety są również i wady spożywania tychże produktów.
piątek, 8 grudnia 2017
Ryżowe ciasto Beleriso
Ciągle
chodzi za mną przysłowiowe coś słodkiego. Chęć zjedzenia tego
czegoś napędza
mnie do eksperymentów kulinarnych. Chce, aby było oczywiście
zdrowo i legalnie słodko. Dzisiaj postanowiłam zrobić ryżowe
ciasto z funkcją fast zaspokajacz. Takie w sam raz naraz. Zjadam i
po sprawie. Wilk syty i owca cała. Dlatego więc zasiadłam do
poszukiwań inspiracji. Internet pęka w szwach od różnych
przepisów. Ale nie oszukujmy się. Cześć z nich często okazuje
się kulinarnym niewypałem. Ile razy musiałam wyrzucić efekt
swoich starań do kosza, już nie pamiętam. Produktów brak,
jedzenia też, pozostaje tylko
niesmak. Ale kto nie kombinuje, ten nie je.
środa, 22 listopada 2017
Marchewkowe fanaberie
Zupy
to moi faworyci. To idealne rozwiązanie na obiad. Są sycącym i
pełnowartościowym posiłkiem, a do tego wszystkiego pyszne. Do zup
staram się używać warzyw sezonowych. Skrupulatnie trzymam się
kalendarza warzyw i owoców. Dzięki temu wiem jakie warzywa są
obecnie w sprzedaży, co pozwoli uniknąć mi produktów z importu
naszpikowanych pestycydami, herbicydami czy azotanami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)