poniedziałek, 21 lutego 2022

Fruktoza

 


Na zdrowie nie wpływa tylko to, co jemy, ale również to, co wykluczamy z naszej diety. Dzisiaj będzie mowa o fruktozie. Tak właśnie. Gdy słyszymy to słowo, od razu na myśl przychodzą kolorowe jak tęcza owoce, pyszne soki, dżemiki, miodek itd.

niedziela, 23 maja 2021

Sernik

 



Sernik to ciasto stare jak świat. W wikipedii przeczytamy, że to ciasto wykonane z sera znane było już w Starożytnej Grecji. Około 350 roku p.n.e. Deser ten został po raz pierwszy wspomniany przez Archestratusa jako potrawa podawana wraz z suszonymi owocami i orzechami. Współczesny mu grecki komediopisarz Antyfanes przedstawił bogaty opis deseruplakous, placka który wyrabiało się z mąki pszennej i sera koziego.

niedziela, 18 kwietnia 2021

Mniszek lekarski

 


Wiosna jest już w pełnym rozkwicie,  po zimnie która ciągnie się bez końca, jest to zjawisko w tym roku bardziej wyczekiwane niż zazwyczaj. Nie wiem, dlaczego ale zawsze ciężko mi przetrwać styczeń i luty, choć wiem, że każdy miesiąc jest wyjątkowy w swoim rodzaju.

Nic jednak nie sprawia mi takiej przyjemności i radości ja obserwacja budzącej się przyrody do życia.

niedziela, 14 marca 2021

Twarogowe ciasteczka z dżemem

 


Aaa aaa nic mnie tak w życiu nie cieszy, jak dobre jedzenie. Ktoś powie. Hedonistka, tylko żre. No tak żre, ale jak dobrze i zdrowo. Dobrem trzeba się dzielić. Dlatego przedstawiam Państwu ciasteczka, ciasteczunia z twarogu. O właściwościach zdrowotnych twarogu pisałam już wcześniej na tym blogu. Gorąco zachęcam do lektury.

piątek, 1 stycznia 2021

Czy wiesz że......

 



Najnowsze wyniki badań opublikowane w British Journal of Nutrition wykonane na 700 osobach donoszą, iż osoby jedzące warzywa z rodziny kapustowatych np. brukselka, kapusta, brokuły, kalafior są mniej narażone na zawał serca czy udar mózgu. Skąd te wnioski, naukowcy twierdza i warzywa te chronią układ krwionośny przed zwapnieniem. Wystarczy 45 g warzyw dziennie, aby zmniejszyć ryzyko choroby prawie o połowę- 46%. Zatem lecę po kapustę: -)


sobota, 12 grudnia 2020

Czas dla siebie


 

Rok 2020 chyli się ku końcowi, wreszcie. To rok pełen niepokoju, smutku, niepewności co przyniesie jutro. Dla niektórych nadmiar tak dużej ilości negatywnych bodźców, wpływa na kumulację stresu, leków i stanów depresyjnych. Niestety nie zawsze mamy wpływ na to, co się dzieje na świecie, życie nie jest linearne,a my unosimy się na tej wali wzlotów i upadków. Na pewno jednak mamy wpływ na to, co możemy zrobić dla siebie, dla swojego zdrowia i bliskiego otoczenia.

sobota, 21 listopada 2020

Weź oddech

 


Głębokie oddychanie pomaga uspokoić nerwy, zmniejszyć stres i zredukować lęk. Właściwe oddychanie jest podstawą dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego. Kiedy oddech jest głęboki i powolny, sprawiamy, że tlen dociera do komórek i utrzymuje spadek poziom dwutlenku węgla we krwi.

czwartek, 29 października 2020

Na grzybach

 


Kto ma grzyby w lesie, tego zawsze radość niesie – sezon zbierania grzybów trawa w najlepsze. To zajęcie przynoszące wiele korzyści zdrowotnych dla ciała, jak i stanu umysłu. Pobyt w lesie działa kojącą na każdego.Zbierając leśne dary nie zawsze wiemy jakie są korzyści zdrowotne , oraz zagrożenia dla zdrowia wynikają z ich spożywania.

czwartek, 22 października 2020

poniedziałek, 12 października 2020

16 października Światowy Dzień Owoców i Warzyw

 


Aktualne badania wpływu warzyw i owoców na zdrowie psychiczne, potwierdzają, że dieta zawierająca dużą ilość owoców, warzyw i ich przetworów pozytywnie wpływa na nastrój, samopoczucie, jakość snu, a także na podejście do życia,sprawności i poczucie szczęścia.

wtorek, 6 października 2020

A w Galicji....

 




Jeśli chcesz zjeść w Krakowie jakieś ciacho to musisz wiedzieć, że nasze nazwy mogą się różnić od twoich. Krakowianie uwielbiają szarlotkę, która w innych częściach Polski nazywana jest jabłecznikiem. Keks to jest cwibak, a piszinger to wafel. Smacznego!