niedziela, 14 marca 2021

Twarogowe ciasteczka z dżemem

 


Aaa aaa nic mnie tak w życiu nie cieszy, jak dobre jedzenie. Ktoś powie. Hedonistka, tylko żre. No tak żre, ale jak dobrze i zdrowo. Dobrem trzeba się dzielić. Dlatego przedstawiam Państwu ciasteczka, ciasteczunia z twarogu. O właściwościach zdrowotnych twarogu pisałam już wcześniej na tym blogu. Gorąco zachęcam do lektury.


Ciasteczka są świetne, legalne, idealne na popołudniową herbatkę. Ale i nie tylko. Świetnie mogą nadawać się na szybką przekąskę do lunch box .Nie byłabym sobą, gdybym nie napisała, że robi się je naprawdę łatwo i szybko. I tak właśnie jest. Ciasto jest kruche wypełnione dżemem, marmoladą lub innym dowolnym nadzieniem. Kto co lubi. Jako że u mnie w domu obecnie trwa wietrzenie spiżarni i opróżnianie zeszłorocznych słoików, takie ciasteczka są połączeniem przyjemności z rozsądnym gospodarowaniem żywności. A to lubię najbardziej. A co najważniejsze są wspaniałą alternatywą słodkości dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie


Twarogowe ciasteczka z dżemem


Przepis :


250g Twarogu

1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej

1 jajko

3 łyżka słodziła.

1 łyżeczka proszku do pieczenia dżem


Twaróg zmiksować z jajkiem i dowolnym słodziłem. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Całość wyrobić dłonią na jednolitą konsystencję. Ciasto może się kleić, dlatego przy wyrabianiu dodajemy mąkę. Ciasto należy rozwałkować, następnie wykroić dowolny kształt, a na sam środek położyć odrobinę nadzienia oraz dokładnie skleić. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach.



Smacznego !









                                                                                                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz