niedziela, 18 kwietnia 2021

Mniszek lekarski

 


Wiosna jest już w pełnym rozkwicie,  po zimnie która ciągnie się bez końca, jest to zjawisko w tym roku bardziej wyczekiwane niż zazwyczaj. Nie wiem, dlaczego ale zawsze ciężko mi przetrwać styczeń i luty, choć wiem, że każdy miesiąc jest wyjątkowy w swoim rodzaju.

Nic jednak nie sprawia mi takiej przyjemności i radości ja obserwacja budzącej się przyrody do życia.


Delikatne nasiona przebijają się z zimnej ziemi ku słońcu, a ptaki w lasach czy zagajnikach zaczynają swoje poranne koncerty, obwieszczając nadchodzące zmiany.


Koniec kwietnia i początek maja to idealny czas na zbiory Miszka lekarskiego. To najlepszy moment, kwiaty są młode i w pełni rozwinięte. Łąki ukwiecone w popularnie nazywanym mleczem nie mogą umknąć widokiem żółci i zieleni. A ile daje przyjemności wejście w ten brzydzący świat i przyłączenie się do zbiorów. W końcu przyroda wie co najlepsze.


Wykorzystuje się same płatki kwiatowe. Natomiast liście zbiera się wczesną wiosną gdy koszyczki kwiatowe znajdują się jeszcze w pączkach. Mniszek pospolity możemy spożywać pod postacią naparów, odwarów czy nalewek.


Mniszek lekarski - skład i działanie :

  • witaminy C, D, A oraz witaminy z grupy B

  • garbniki

  • flawonoidy

  • potas, magnez, krzem, żelazo

  • związki triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym i przeciwmiażdżycowym

  • inulina – jest rozpuszczalnym błonnikiem, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, utrzymuje prawidłową mikroflorę jelit, obniża poziom cukru we krwi

  • karotenoidy

  • laktony seskwiterpenowe o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i antyoksydacyjnym

  • kwasy polifenolowe (kwas chlorogenowy, kawowy, cykoriowy)

  • cholina i asparagina – warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego

Tak bogaty skład mniszka decyduje o jego działaniu:


  • Żółciopędnym

  • Moczopędnym

  • Odtruwającym i oczyszczającym organizm

  • Przeciwmiażdżycowym

  • Rozkurczającym

  • Przeciwcukrzycowym

  • Przeciwzapalnym

  • Przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym

  • Antyoksydacyjnym

  • Surowiec leczniczy



Zastosowanie mniszka lekarskiego :



Mniszek lekarski szczególnie zalecany jest w przypadku schorzeń wątroby i woreczka żółciowego – w szczególności w chorobie marskości wątroby i po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby. Działanie moczopędne mniszeka jest pomocne w infekcjach dróg moczowych, chorobach pęcherza, nerek, kamicy moczowej. Mniszek zalecany jest w początkowym stadium cukrzycy i miażdżycy, a także jako środek oczyszczający organizm z toksyn. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zalecany jest więc przy zaburzeniach trawienia. Syrop z mniszka jest z kolei popularnym środkiem łagodzącym kaszel.

Zastosowanie zewnętrzne mniszka lekarskiego

Mniszek łagodzi stany zapalne skóry, przyspiesza gojenie się ran, ma działanie regenerujące, pomaga usunąć kurzajki i brodawki. Mniszek zalecany jest również w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.

Napar z kwiatów mniszka lekarskiego

Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie napar odcedzamy i pijemy kilka razy dziennie po ½ szklanki.

Odwar z korzenia mniszka lekarskiego

50 g suszonego korzenia rozdrabniamy, zalewamy litrem wody (nie musi być wrząca) i gotujemy przez 2-3 minuty. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut, a następnie odcedzamy. Pijemy 1/3 szklanki kilka razy dziennie.

Wino z korzenia mniszka lekarskiego

50 g suszonego korzenia rozdrabniamy, zalewamy 0,75 l białego wina i odstawiamy na 2 tygodnie. Należy pamiętać o codziennym wstrząsaniu. Po upływie 2 tygodni wino przecedzamy przez gazę.



Sałatka z mniszka lekarskiego

Młode liście mniszka lekarskiego są dodawane do sałatek. Są bogate w witaminy i sole mineralne

Syrop z mniszka lekarskiego

Syrop przygotowujemy ze świeżych kwiatów, zerwanych na początku kwitnienia. Około 250 kwiatów zalewamy litrem wody i gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na godzinę, po czym odcedzamy odwar. Odwar gotujemy na lekkim ogniu przez 3-5 godzin, mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy 1 kg cukru i sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszamy. Syrop przelewamy do słoików.

Przeciwwskazania do stosowania mniszka lekarskiego

Mniszek może powodować uczulenie, a w przypadku nadkwaśności soku żołądkowego i wrzodów żołądka może wzmagać dolegliwości. Konsultacji z lekarzem wymaga stosowanie mniszka przy niedrożności jelit, niedrożności dróg żółciowych oraz przy ropniaku pęcherzyka żółciowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz