Sernik to ciasto stare jak świat. W wikipedii przeczytamy, że to ciasto wykonane z sera znane było już w Starożytnej Grecji. Około 350 roku p.n.e. Deser ten został po raz pierwszy wspomniany przez Archestratusa jako potrawa podawana wraz z suszonymi owocami i orzechami. Współczesny mu grecki komediopisarz Antyfanes przedstawił bogaty opis deseruplakous, placka który wyrabiało się z mąki pszennej i sera koziego.
Wraz z podbojem Grecji przez Cesarstwo Rzymskie, przepis na sernik poznali starożytni Rzymianie, nadając mu nazwę placenta.Od tego momentu sernik ewoluował i zagościł na stałe w kulturze wielu narodów. W Europie w 1545 roku powstała pierwsza książka kucharska w której pojawił się przepis na sernik. W Polsce najprawdopodobniej poznaliśmy ten słodki specjał dzięki Janowi III Sobieskiemu, gdy powracał do Polski z bitwy pod Wiedniem. W ten sposób dotarł do nas sernik zwany wiedeńskim, który szybko zyskał sobie uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.
Jeden z moich ulubionych serników to wesja fit. Przepis nie jest skomplkikowany i można go przygotować w każdej chwili. Oprócz walorów smakowych sernik jest pełnowartościowy deserem. Twaróg zawiera szereg wartości odżywcze: jest bogatym źródłem wapnia oraz fosforu. Zawiera cynk sód, jod, potas i magnez, witamine D, która jest prekursorem we wchłanianiu wapnia i fosforu. Witaminy B1, B2,B6, B12, PP, A, D E, Kwas linolowy (CLA) ,fosfolipidy, koenzym Q10. Moja wersja sernika jest tradycyjnie szybka i smaczna .
Przepis:
1kg twarogu
4 jajka
20 dkg masła
cukier trzcinowy ilość według preferencji
4 łyżki maki ziemniaczanej
Masło należy roztopić w rondlu odstawić do wystygnięcia. Twaróg miksujemy przez kilka minut, jeśli konsystencja będzie zbyt grudkowata. Można użyć blendera. Następnie do gotowej masy serowej po kolei dodajemy jajka, roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, oraz cukier według uznania. Ciasto wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w 150 stopni przez 30 minut następnie w 120 stopniach przez 30 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz