poniedziałek, 21 lutego 2022

Fruktoza

 


Na zdrowie nie wpływa tylko to, co jemy, ale również to, co wykluczamy z naszej diety. Dzisiaj będzie mowa o fruktozie. Tak właśnie. Gdy słyszymy to słowo, od razu na myśl przychodzą kolorowe jak tęcza owoce, pyszne soki, dżemiki, miodek itd.

Czytając różne książki i badania naukowe poświęcone żywności, zauważam że jeszcze nigdy w ewolucji człowieka nie było tak dużej ilości spożycia fruktozy, jak dzisiaj. Jedzenia jest pełno. Jest go pod dostatkiem. Niestety nadmiar często wiozę się z niedostatkiem. Mamy co jeść, jedzmy więc świadomie.

Kilka powodów, dlaczego spożycie fruktozy ma negatywny wpływ na zdrowie.

Nadmierne spożycie fruktozy uznawane jest za istotny czynnik ryzyka hiperurykemii, chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego i chorób nerek, ponadto nadmiar fruktozy zwiększa poziom trójglicerydów podnosi stężenie kwasu moczowego zwiększając ryzyko artretyzmu. Według badań 50% dorosłej populacji ma kłopot ze wchłanianiem większych ilości fruktozy. W efekcie dochodzi do nagromadzenia jej metabolitów w wątrobie i nerkach, co upośledza pracę tych narządów.



Co zrobić ?

Aby kontrolować spożycie fruktozy, należy jeść mniej produktów bogatych w sacharozę i syrop glukozowo-fruktozowy. Pod względem budowy syrop glukozowo-fruktozowy to 55% glukozy i 45% fruktozy, cukier spożywczy (sacharoza) to w 50% glukozy i w 50% fruktozy. Oznacza to że cukier i syrop glukozowo-fruktozowego, to to samo.



Jak zmniejszyć spożycie fruktozy ?

1.Rezygnacja z cukru spożywczego dobry zamiennik to erytrytol, ksylitol lub stewia

2.Rezygnacja ze słodyczy.

3.Rezygnacja z pseudo zdrowych produktów chodzi tutaj o jogurty smakowe, słodkie płatki śniadaniowe, dżemy.

4.Rezygnacja ze słodzonych napojów. Kolokwialnie mówiąc to woda z cukrem w czystej postaci.

5.Rezygnacja ze soków owocowych. Soki owocowe bardzo łatwo dostarczają dużo fruktozy. Jeśli już to polecam świeżo wyciskane z miąższem.

6.Rezygnacja z wszelkiego rodzaju syropów. Syrop z agawy czy syrop klonowy to cukier.



Co z owocami ?

Owoce i ich właściwości zdrowotne przewyższają negatywne skutki spożycia nadmiaru owoców. Dodatkowo owoce zawieraj również błonnik który ogranicza wchłanianie fruktozy. Taka ilości fruktozy z owoców nie zaszkodzi zdrowiu.


Miód ?

Jeśli chodzi o miód pszczeli, pamiętajmy, że jest to w około 85% cukier, w tym glukoza, fruktoza i sacharoza. Nie należy więc z nim przesadzać ani upatrywać szerokich właściwości zdrowotnych. To znowu cukier w czystej postaci. 1 do 2 łyżek miodu dziennie nie powinna wywierać negatywnego wpływu z powodu cukrów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz