Aktualne badania wpływu warzyw i owoców na zdrowie psychiczne, potwierdzają, że dieta zawierająca dużą ilość owoców, warzyw i ich przetworów pozytywnie wpływa na nastrój, samopoczucie, jakość snu, a także na podejście do życia,sprawności i poczucie szczęścia.
Dlatego zleca się każdego dnia spożywać 5 porcji warzyw i owoców, łącznie w ilości minimum 400 g, a jedną z takich porcji może być szklanka soku (ok. 200 ml). Obchodzony 16 października Światowy Dzień Owoców i Warzyw to dobra okazja, by zweryfikować nasze codzienne menu i zrobić krok w kierunku lepszego samopoczucia na co dzień.
[1] D. Głąbska i in., Fruit and Vegetable Intake and Mental Health in Adults: A Systematic Review, [w:] „Nutrients”, styczeń 2020 r. Cyt. za: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019743/ [dostęp: 17.09.2020 r.].
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz