W wielu
religiach, mitologiach i wierzeniach ludowych jajka symbolizują
początek. To
właśnie
z jajka wykluł się świat. Czyli dosadnie mówiąc, bez jaj
nie ma życia. Gdy lodówka świeci pustkami, zawsze znajdzie się
gdzieś wysoko na półce rezerwowe jajko. Gdy marzy nam się
popołudniowe ciastko do kawy, bez jajek często nie obejdzie się,
poranny omlet hmm.... jajko czeka już w pogotowiu. Przykładów
można mnożyć i mnożyć. Nie da się zaprzeczyć, że jajko
stanowi podstawę naszej diety.
niedziela, 25 lutego 2018
niedziela, 11 lutego 2018
Fit pizza
Pizza
to tradycyjne włoskie danie, które ma lata tradycji i miliony
zwolenników. Tradycyjna pizza jest przygotowana z najwyższej
jakości komponentów i ukraszona nie więcej niż trzema składnikami, a całość wypiekana jest na kamieniu. Zrobienie dobrej pizzy to nie
lada wyzwanie i prawdziwa sztuka kulinarna. Dobra pizza zostanie na
wieki w naszej pamięci, a przepis na nią będzie skrzętnie
ukrywany przez mistrza kuchni. Niestety nie jest łatwo znaleźć
dobrą pizzę wśród bogatych oferty pizzerii.
środa, 24 stycznia 2018
Placuszki z jabłkami
Każdy
z nas ma wspomnienia z dzieciństwa, które utkwiły w naszej
świadomości po wsze czasy. Chwile, do których wracamy w pamięci,
te najcieplejsze, najmilsze,słoneczne, wspominane
przez
nas z nostalgia, z iskierką w oku. To czasy beztroskiego
dzieciństwa. Ulubione miejsca, zabawki, posiłki. Te wspomnienia z
przeszłości nie rzadko wywołuje
na naszych twarzach uśmiech i radość. Ach jak było miło i
fajnie.
wtorek, 9 stycznia 2018
Warzywa i owoce - dobro natury ?
Owoce
i warzywa są podstawą żywienia. Każdy poradnik z dziedziny
dietetyki jasno określa mam, ile powinniśmy spożywać warzyw i owoców
dziennie, aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy i
minerały. Owoce i warzywa są bardzo ważnym elementem w zdrowej
diecie. Nie da się tego kwestionować. Jednak pomimo wielu zalet
niestety są również i wady spożywania tychże produktów.
piątek, 8 grudnia 2017
Ryżowe ciasto Beleriso
Ciągle
chodzi za mną przysłowiowe coś słodkiego. Chęć zjedzenia tego
czegoś napędza
mnie do eksperymentów kulinarnych. Chce, aby było oczywiście
zdrowo i legalnie słodko. Dzisiaj postanowiłam zrobić ryżowe
ciasto z funkcją fast zaspokajacz. Takie w sam raz naraz. Zjadam i
po sprawie. Wilk syty i owca cała. Dlatego więc zasiadłam do
poszukiwań inspiracji. Internet pęka w szwach od różnych
przepisów. Ale nie oszukujmy się. Cześć z nich często okazuje
się kulinarnym niewypałem. Ile razy musiałam wyrzucić efekt
swoich starań do kosza, już nie pamiętam. Produktów brak,
jedzenia też, pozostaje tylko
niesmak. Ale kto nie kombinuje, ten nie je.
środa, 22 listopada 2017
Marchewkowe fanaberie
Zupy
to moi faworyci. To idealne rozwiązanie na obiad. Są sycącym i
pełnowartościowym posiłkiem, a do tego wszystkiego pyszne. Do zup
staram się używać warzyw sezonowych. Skrupulatnie trzymam się
kalendarza warzyw i owoców. Dzięki temu wiem jakie warzywa są
obecnie w sprzedaży, co pozwoli uniknąć mi produktów z importu
naszpikowanych pestycydami, herbicydami czy azotanami.
sobota, 11 listopada 2017
Browie z masłem orzechowym
Browie
z masłem orzechowym. Czego chcieć więcej? Internet pęka od
przepisów na ciasta z fasoli, moja głowa też od poszukiwania tego
idealnego. Jestem baaaardzo wybredna, ciasto musi być smaczne,
wilgotne, słodkie, ale ostrożnie słodkie i co najważniejsze
zdrowe.
piątek, 10 listopada 2017
Jesień na talerzu
Aura
ostatnio nas nie rozpieszcza. W końcu mamy jesień. W takie dni
człowiek najchętniej zakryłby się górą koców i nie wychodziła
z łóżka. Tak też można. Ale przecież mimo jesiennej chandry
trzeba jakoś funkcjonować. Ja z uwielbieniem patrzę za okno.
Pewnie dlatego, że uważam, iż
każda
pora roku jest niepowtarzalna i piękna sama w sobie. Do tego ten
czas wnosi sezonowość do naszej kuchni. To początek nowych smaków
i aromatów.
piątek, 27 października 2017
Owsiane ciasteczka
Dzisiaj
coś, co tygryski lubią najbardziej. Owsiane ciasteczka z suszonymi
owocami. Szybie jak wszystkie moje słodkości. Minuta i po sprawie.
środa, 18 października 2017
Jogurt - super food
Jogurt
ten mleczny przysmak na dobre zadomowił się w naszej lodówce. Mała
zdrowa przekąska. Tak zwana metoda na głoda. Szybka, smaczna i
pożywna. Lubimy jeść jogurty i producenci to
wiedzą. Wybór
jest
ogromny,do tego stopnia, że sklepowe
lodówki nie mają końca, a ich półki uginają się od
różnorodności smaków i rodzajów jogurtów. Podjęcie decyzji
zakupu sprawia niemały
problem.
Co wybrać i na co warto zwrócić uwagę kupując jogurt?
niedziela, 1 października 2017
Fasolowe ciasto Nesquik
Dzisiaj kolejna seria z cyklu szybko, smacznie, zdrowo i słodko. Ale jak zawsze, u mnie na blogu legalnie słodko. Od dzisiaj czerwona fasola, przestanie kojarzyć się wam z wybuchowym burrito. Przedstawiam wam fasolowe ciasto Nesquik. Banalnie proste, banalnie szybkie i bardzo smaczne. Uwielbiam eksperymenty w kuchni. Dzięki takim kulinarnym uniesieniom wychodzą takie przepisy jak ten.
Subskrybuj:
Posty (Atom)