niedziela, 1 października 2017

Fasolowe ciasto Nesquik




Dzisiaj kolejna seria z cyklu szybko, smacznie, zdrowo i słodko. Ale jak zawsze, u mnie na blogu legalnie słodko. Od dzisiaj czerwona fasola, przestanie kojarzyć się wam z wybuchowym burrito. Przedstawiam wam fasolowe ciasto Nesquik. Banalnie proste, banalnie szybkie i bardzo smaczne. Uwielbiam eksperymenty w kuchni. Dzięki takim kulinarnym uniesieniom wychodzą takie przepisy jak ten.

 Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. A co najważniejsze mało kaloryczne. Ciasto ma 1400 kcal. Jeden kawałek to ok. 150 kcal. Idealna porcja do porannej kawy, czy popołudniowej zielonej herbaty. Przedstawiam wam przepis :  

Fasolowe ciasto

Składniki :
1 puszka czerwonej fasoli
pół szklanki mąki kokosowej
2 jajka 5 łyżek oleju kokosowego
2 łyżki kakao z wiatrakiem
1 łyżka kakao nesquik
3 łyżki miodu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

opcjonalnie garść nerkowców 

garść żurawiny






 Fasolę należy odsączyć i wypłukać pod bieżącą wodą. Całość wsypujemy do miski, dodajemy jajka, kakao i sodę oczyszczoną. Blendujemy na gładką masę. Następnie do powstałej masy dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, wymieszany z miodem. Masę wlewamy do miski z fasolą i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodajemy mąkę kokosową. Mieszamy. Powstałą masę wlewamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy przez 25 do 30 min.



                                                                        Na zdrowie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz