Dzisiaj kolejna seria z cyklu szybko, smacznie, zdrowo i słodko. Ale jak zawsze, u mnie na blogu legalnie słodko. Od dzisiaj czerwona fasola, przestanie kojarzyć się wam z wybuchowym burrito. Przedstawiam wam fasolowe ciasto Nesquik. Banalnie proste, banalnie szybkie i bardzo smaczne. Uwielbiam eksperymenty w kuchni. Dzięki takim kulinarnym uniesieniom wychodzą takie przepisy jak ten.
Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. A co najważniejsze mało kaloryczne. Ciasto ma 1400 kcal. Jeden kawałek to ok. 150 kcal. Idealna porcja do porannej kawy, czy popołudniowej zielonej herbaty. Przedstawiam wam przepis :
Fasolowe ciasto
Składniki :
Składniki :
1
puszka czerwonej fasoli
pół
szklanki mąki kokosowej
2
jajka 5 łyżek oleju kokosowego
2
łyżki kakao z wiatrakiem
1
łyżka kakao nesquik
3
łyżki miodu
1
łyżeczka sody oczyszczonej
opcjonalnie
garść nerkowców
garść żurawiny
garść żurawiny
Fasolę
należy odsączyć i wypłukać pod bieżącą wodą. Całość
wsypujemy do miski, dodajemy jajka, kakao i sodę oczyszczoną.
Blendujemy na gładką masę. Następnie do powstałej masy dodajemy
rozpuszczony olej kokosowy, wymieszany z
miodem. Masę wlewamy do miski z fasolą i dokładnie łączymy ze
sobą wszystkie składniki. Na koniec dodajemy mąkę kokosową.
Mieszamy. Powstałą masę wlewamy do małej foremki wyłożonej
papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 st. C
piekarnika. Pieczemy przez 25 do 30 min.
Na zdrowie !
Na zdrowie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz