Każdy
z nas ma wspomnienia z dzieciństwa, które utkwiły w naszej
świadomości po wsze czasy. Chwile, do których wracamy w pamięci,
te najcieplejsze, najmilsze,słoneczne, wspominane
przez
nas z nostalgia, z iskierką w oku. To czasy beztroskiego
dzieciństwa. Ulubione miejsca, zabawki, posiłki. Te wspomnienia z
przeszłości nie rzadko wywołuje
na naszych twarzach uśmiech i radość. Ach jak było miło i
fajnie.
środa, 24 stycznia 2018
wtorek, 9 stycznia 2018
Warzywa i owoce - dobro natury ?
Owoce
i warzywa są podstawą żywienia. Każdy poradnik z dziedziny
dietetyki jasno określa mam, ile powinniśmy spożywać warzyw i owoców
dziennie, aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy i
minerały. Owoce i warzywa są bardzo ważnym elementem w zdrowej
diecie. Nie da się tego kwestionować. Jednak pomimo wielu zalet
niestety są również i wady spożywania tychże produktów.
piątek, 8 grudnia 2017
Ryżowe ciasto Beleriso
Ciągle
chodzi za mną przysłowiowe coś słodkiego. Chęć zjedzenia tego
czegoś napędza
mnie do eksperymentów kulinarnych. Chce, aby było oczywiście
zdrowo i legalnie słodko. Dzisiaj postanowiłam zrobić ryżowe
ciasto z funkcją fast zaspokajacz. Takie w sam raz naraz. Zjadam i
po sprawie. Wilk syty i owca cała. Dlatego więc zasiadłam do
poszukiwań inspiracji. Internet pęka w szwach od różnych
przepisów. Ale nie oszukujmy się. Cześć z nich często okazuje
się kulinarnym niewypałem. Ile razy musiałam wyrzucić efekt
swoich starań do kosza, już nie pamiętam. Produktów brak,
jedzenia też, pozostaje tylko
niesmak. Ale kto nie kombinuje, ten nie je.
środa, 22 listopada 2017
Marchewkowe fanaberie
Zupy
to moi faworyci. To idealne rozwiązanie na obiad. Są sycącym i
pełnowartościowym posiłkiem, a do tego wszystkiego pyszne. Do zup
staram się używać warzyw sezonowych. Skrupulatnie trzymam się
kalendarza warzyw i owoców. Dzięki temu wiem jakie warzywa są
obecnie w sprzedaży, co pozwoli uniknąć mi produktów z importu
naszpikowanych pestycydami, herbicydami czy azotanami.
sobota, 11 listopada 2017
Browie z masłem orzechowym
Browie
z masłem orzechowym. Czego chcieć więcej? Internet pęka od
przepisów na ciasta z fasoli, moja głowa też od poszukiwania tego
idealnego. Jestem baaaardzo wybredna, ciasto musi być smaczne,
wilgotne, słodkie, ale ostrożnie słodkie i co najważniejsze
zdrowe.
piątek, 10 listopada 2017
Jesień na talerzu
Aura
ostatnio nas nie rozpieszcza. W końcu mamy jesień. W takie dni
człowiek najchętniej zakryłby się górą koców i nie wychodziła
z łóżka. Tak też można. Ale przecież mimo jesiennej chandry
trzeba jakoś funkcjonować. Ja z uwielbieniem patrzę za okno.
Pewnie dlatego, że uważam, iż
każda
pora roku jest niepowtarzalna i piękna sama w sobie. Do tego ten
czas wnosi sezonowość do naszej kuchni. To początek nowych smaków
i aromatów.
piątek, 27 października 2017
Owsiane ciasteczka
Dzisiaj
coś, co tygryski lubią najbardziej. Owsiane ciasteczka z suszonymi
owocami. Szybie jak wszystkie moje słodkości. Minuta i po sprawie.
środa, 18 października 2017
Jogurt - super food
Jogurt
ten mleczny przysmak na dobre zadomowił się w naszej lodówce. Mała
zdrowa przekąska. Tak zwana metoda na głoda. Szybka, smaczna i
pożywna. Lubimy jeść jogurty i producenci to
wiedzą. Wybór
jest
ogromny,do tego stopnia, że sklepowe
lodówki nie mają końca, a ich półki uginają się od
różnorodności smaków i rodzajów jogurtów. Podjęcie decyzji
zakupu sprawia niemały
problem.
Co wybrać i na co warto zwrócić uwagę kupując jogurt?
niedziela, 1 października 2017
Fasolowe ciasto Nesquik
Dzisiaj kolejna seria z cyklu szybko, smacznie, zdrowo i słodko. Ale jak zawsze, u mnie na blogu legalnie słodko. Od dzisiaj czerwona fasola, przestanie kojarzyć się wam z wybuchowym burrito. Przedstawiam wam fasolowe ciasto Nesquik. Banalnie proste, banalnie szybkie i bardzo smaczne. Uwielbiam eksperymenty w kuchni. Dzięki takim kulinarnym uniesieniom wychodzą takie przepisy jak ten.
środa, 27 września 2017
Sushi i jego właściwości zdrowotne
Sushi
sushi sushi.... Ostatnio ta Japońska przekąska przeżywa w Polsce
prawdziwy boom. Obecne wręcz panuje moda na sushi. Do coraz większej
popularności tej potrawy przyczynia się promocja zdrowego sposobu
odżywiania. Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na swoją dietę,
starając się by była zdrowa. Lubimy sushi, nie da się temu
zaprzeczyć. Ale czy
sushi
jest zdrowe, jak powszechnie się uważa ? Tu odpowiedz jest bardziej
złożona.
piątek, 8 września 2017
Eeee - to szkodzi ? Dodatki do żywności
Współczesna
wyprawa do sklepu spożywczego jest
jak
wycieczka do lasu. Łatwo zgubić się na pierwszym skrzyżowaniu
dróg. Oferta żywności w sklepach jest tak ogromna, że czasami nie
wiemy co wybrać. A gdy już padnie wybór na dany produkt, okazuje
się, że nie
do końca był on dobry. Etykiety ze składem nie mają końca.
Konserwanty, spulchniacze, emulgatory, barwniki, wzmacniacze smaku
itd. Po co to wszystko? Przez lata ludzie kisili, solili, wędzili,
pasteryzowali i było dobrze. Teraz robią to za nas producenci
żywności.
Subskrybuj:
Posty (Atom)