piątek, 1 stycznia 2021

Czy wiesz że......

 



Najnowsze wyniki badań opublikowane w British Journal of Nutrition wykonane na 700 osobach donoszą, iż osoby jedzące warzywa z rodziny kapustowatych np. brukselka, kapusta, brokuły, kalafior są mniej narażone na zawał serca czy udar mózgu. Skąd te wnioski, naukowcy twierdza i warzywa te chronią układ krwionośny przed zwapnieniem. Wystarczy 45 g warzyw dziennie, aby zmniejszyć ryzyko choroby prawie o połowę- 46%. Zatem lecę po kapustę: -)


sobota, 12 grudnia 2020

Czas dla siebie


 

Rok 2020 chyli się ku końcowi, wreszcie. To rok pełen niepokoju, smutku, niepewności co przyniesie jutro. Dla niektórych nadmiar tak dużej ilości negatywnych bodźców, wpływa na kumulację stresu, leków i stanów depresyjnych. Niestety nie zawsze mamy wpływ na to, co się dzieje na świecie, życie nie jest linearne,a my unosimy się na tej wali wzlotów i upadków. Na pewno jednak mamy wpływ na to, co możemy zrobić dla siebie, dla swojego zdrowia i bliskiego otoczenia.

sobota, 21 listopada 2020

Weź oddech

 


Głębokie oddychanie pomaga uspokoić nerwy, zmniejszyć stres i zredukować lęk. Właściwe oddychanie jest podstawą dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego. Kiedy oddech jest głęboki i powolny, sprawiamy, że tlen dociera do komórek i utrzymuje spadek poziom dwutlenku węgla we krwi.

czwartek, 29 października 2020

Na grzybach

 


Kto ma grzyby w lesie, tego zawsze radość niesie – sezon zbierania grzybów trawa w najlepsze. To zajęcie przynoszące wiele korzyści zdrowotnych dla ciała, jak i stanu umysłu. Pobyt w lesie działa kojącą na każdego.Zbierając leśne dary nie zawsze wiemy jakie są korzyści zdrowotne , oraz zagrożenia dla zdrowia wynikają z ich spożywania.

czwartek, 22 października 2020

poniedziałek, 12 października 2020

16 października Światowy Dzień Owoców i Warzyw

 


Aktualne badania wpływu warzyw i owoców na zdrowie psychiczne, potwierdzają, że dieta zawierająca dużą ilość owoców, warzyw i ich przetworów pozytywnie wpływa na nastrój, samopoczucie, jakość snu, a także na podejście do życia,sprawności i poczucie szczęścia.

wtorek, 6 października 2020

A w Galicji....

 




Jeśli chcesz zjeść w Krakowie jakieś ciacho to musisz wiedzieć, że nasze nazwy mogą się różnić od twoich. Krakowianie uwielbiają szarlotkę, która w innych częściach Polski nazywana jest jabłecznikiem. Keks to jest cwibak, a piszinger to wafel. Smacznego! 

poniedziałek, 5 października 2020

Burak ......idealny produkt

 



Sok z czerwonych buraków to idealny produkt dla sportowców. Jest bogatym źródłem azotanów. Związki te pod wpływem metabolizmu bakterii zasiedlających przewód pokarmowy, głównie jamę ustną i jelito cienkie, przekształcają go w tlenek azotu (NO). Gaz ten posiada silne właściwości rozszerzające naczynia krwionośne. Powoduje to spadek ciśnienia tętniczego krwi, przy jednoczesnej lepszej dystrybucji tlenu do tkanek obwodowych, w tym mięśni szkieletowych.

czwartek, 19 września 2019

Owsiana Tarta




Lato lato i po lecie. Nawet nie wiem, kiedy minęły te cudowne ciepłe dni. Cóż o czas, czasu nikt nie pyta. Wszak wiadomo że w przyrodzie wszystko płynie....Ale nie o tym dzisiaj..... 

czwartek, 27 czerwca 2019

Masło GHEE





Złote, przejrzyste, o lekko orzechowym aromacie i delikatnym smaku. Jak etykieta głosi jest dobre do smażenia pieczenia, duszenia i gotowania. Dlaczego jest takie dobre ?

niedziela, 14 kwietnia 2019

Pełnoziarniste ciasto z jabłkami



Wiosna !!!!!! Tak mnie wyciągnęła ta magiczna pora roku,

że nie miałam czasu nawet myśleć o …..słodkościach. No dobrze miałam czas myśleć o słodkościach, ale nie miałam czasu realizować swoich zachcianek. A powód był prozaicznie banalny.