czwartek, 27 czerwca 2019

Masło GHEE





Złote, przejrzyste, o lekko orzechowym aromacie i delikatnym smaku. Jak etykieta głosi jest dobre do smażenia pieczenia, duszenia i gotowania. Dlaczego jest takie dobre ?


Bo to masło klarowne. 



Punkt dymienia tłuszczy :



  • Typowe masło 175 stopni

  • Oliwa z oliwek – 210 stopni

  • Olej rzepakowy – 160 stopni

  • Olej ryżowy – 250 stopni

  • Olej kokosowy nierafinowany – 204 stopnie.


Masło klarowane to prawie czysty tłuszcz , 100g to ok. 900 kcal



W jego skład wchodzi:



  • 62,7 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,3 proc. wielonienasyconych KT

  • 26,9 proc. jednonienasyconych KT

  • 25 proc. tłuszczów w maśle klarowanym to krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

  • Witaminy A, witaminy D, witaminy E i witaminy K.


Najwięcej jest w nim witaminy A – jedna 14-gramowa łyżka pokrywa dzienne zapotrzebowanie w ok. 9 procentach. Masło klarowane pozbawione jest białek i cukrów mlecznych, dlatego mogą spokojnie spożywać je osoby uczulone lub nietolerujące białek mlecznych, jak np. kazeina, czy laktozy.



Wpływ masła klarowanego na organizm:



  • Masło klarowane jak powszechnie uważa się ,nie stanowi czynnika ryzyka chorób układu krążenia. Naukowcy wycofuje się z teorii, iż tłuszcze nasycone i poziom cholesterolu we krwi wpływają na bezpośrednie ryzyko miażdżycy i zawału serca. Jedzenie dużych ilości masła klarowanego rzeczywiście podnosi poziom ogólnego cholesterolu we krwi. Ale lipidogram wskazuje, że jest to ok. 110 poziomu „dobrego” cholesterolu HDL , a tylko o ok. 40 %- poziomu „złego” LDL .Powyższe wyniki poddawane są dokładniejszym analizom, ale z badań płynie ogólna konkluzja, iż masło klarowane nie zwiększa ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.



  • Masło klarowane dzięki obecności kwasu masłowego może redukować i wyciszać długotrwały proces zapalny w całym organizmie. Masło klarowane wpływa na zmniejszenie wydzielania prostaglandyn i leukotrienów, które są mediatorami procesu zapalnego. Jest skuteczne w zmniejszaniu objawów łuszczycy – choroby autoimmunologicznej o podłożu zapalnym.



  • Dzięki obecności krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu masłowego, masło wpływa korzystnie na przebieg trawienia oraz usprawnia wydalanie toksyn.



  • Dzięki obecności krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz kwasu CLA masło klarowane może być pomocne w odchudzaniu, ponieważ przyspiesza metabolizm i zwiększa wykorzystanie zgromadzonego tłuszczu. Obecne witaminy K i D wpływają na poprawę stanu układu kostnego.




Masło klarowane - jak zrobić ?



Czyste masło o zawartości tłuszczu 82% należy wolno roztapić w garnku najlepiej z grubym dnem. Doprowadzamy do wrzenia, aby odparować wodę. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i zaczynamy zbierać z powierzchni roztopionego masła białą pianę, na którą składają się białka i inne naturalne składniki masła nie będące tłuszczami. Stopniowo masło będzie stawać się przezroczyste i nabierze złotego koloru. Czas klarowania może być różny w zależności od ilości masła i siły ognia – zazwyczaj proces ten trwa ok. 30 minut. Przestudzone masło przelewamy do słoika i pozostawiamy do stężenia. Z 1 kg masła uzyskamy się ok. 700 g czystego tłuszczu, które w temperaturze pokojowej krystalizuje się, jest to zupełnie naturalne zjawisko. Ponadto, z powodu niskiej zawartości wody, masło klarowne ma długi okres przydatności do spożycia może być przechowywane w temperaturze pokojowej do 9, a w lodówce nawet do 15 miesięcy.



                                                             Pozdrawiam Pola !



Bibliografia :


https://pl.wikipedia.org/wiki/Masło_klarowane

http://www.odzywianie.info.pl/kuchnia/artykuly/art,maslo-klarowane-dlaczego-jest-lepsze-od-zwyklego.html

https://www.medme.pl/artykuly/maslo-klarowane-zastap-nim-zwykle-maslo,66203.html




1 komentarz: