poniedziałek, 28 stycznia 2019

niedziela, 27 stycznia 2019

Warto wiedzieć



Pół szklanki soku z cytryny z dodatkiem szczypty soli każdego ranka, obniża poziom złego cholesterolu oraz wspomaga odchudzanie.

piątek, 30 listopada 2018

Woda - milczący składnik odżywczy




Woda, określana jest w literaturze anglojęzycznej jako „silent nutrient ”, czyli „milczący składnik odżywczy”. Pijemy ją codziennie i codziennie myślimy, że pijemy jej dostatecznie dużo i w odpowiedniej jakości. Wydaje się, że temat nawadniania jest wszystkim dobrze znany i zasady odpowieniego nawodnienia są praktykowane codziennie. Z reguły jest jednak tak że, to co jest oczywiste nie jest oczywiste dla wszystkich.

niedziela, 30 września 2018

Rosół - król na Polskim stole




Mmmm leniwa jesienna niedziela, niebieskie niebo, obłoki, słońce i czerwona jarzębina. A w domu ? A w domu czeka już rosół. Bez tej zupy świat zapewne zawaliłby się bezpowrotnie. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny, niedzielny obiad w rodzinnym gronie bez rosołu.

piątek, 31 sierpnia 2018

Szarlotka sypana





Szarlotka sypana to chyba najłatwiejsze i najszybsze ciasto, jakie znam. Zero miksowania, ugniatania czy ucierania. Należy odmierzyć proporcje składników na ciasto i wysypać na formę. Jest szybka prosta i bardzo pyszna. Wbrew pozorom bardzo wilgotna i przyjemnie słodka. Dla wielbicieli szarlotek to przysłowiowa wisienka na torcie.

piątek, 20 lipca 2018

Chlebek z cukinii







Deszcz, deszcz, deszcz.....nie wiem, dlaczego, ale zawsze, gdy pada deszcz,biorę się za pieczenie ciasta. Takie tam ekscentryczne zachcianki w deszczową pogodę.

niedziela, 1 lipca 2018

Jak gotować warzywa i owoce




Zupa jarzynowa kto jej nie jadł ? Albo sałatka jarzynowa. Ponawiam pytanie. Te dania są stare jak świat. Jadł je każdy. A dlaczego je jemy, bo są zdrowe i sycące. Ale czy tak jest na prawdę. Na pewno tak. Warzywa to przecież bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Nie może być inaczej. A jednak może. Nasza zupa może okazać się przegotowanym jarzynowym kompotem, a sałatka zlepkiem wyjałowionych warzyw. Czy kiedykolwiek gotując żywność, zastanawiamy się czy robimy to dobrze? Wydaje się, że jest to oczywiste. Kiedyś przeczytałam, że jedzenie warzyw jest jak zemsta, lepiej zjeść je na zimno. Hmmm...

niedziela, 3 czerwca 2018

Marnowanie jedzenia - racjonalne zakupy




Kupujemy, jemy, co nie zjemy, wyrzucamy. Proceder ten jest powszechny w każdym domu. A przecież nie musi tak być Wystarczy tak niewiele, aby robić przemyślane zakupy.

czwartek, 17 maja 2018

Owsiane ciasteczka II





Za oknem plucha, szarzyzna i wilgoć w pełnej krasie. Takie dni też być muszą, bo takie dni to czas na kulinarne pomysły. Nie wiem jak Wy, ale zawsze w takie dni chce mi się zjeść coś słodkiego.

wtorek, 15 maja 2018

Małdrzyki krakowskie





Małdrzyki krakowskie to placki z twarogu wywodzące się z tradycyjnej kuchni małopolski. Nazwa dania wywodzi się od sera „małdrzyka” lub „mądrzyka”. To gatunek sera powstałego ze słodkiego mleka. Sławne kiedyś były krakowskie małdrzyki.

sobota, 21 kwietnia 2018

Ach ten twaróg





Co było wcześniej jajko czy kura, twaróg czy śmietana ? Takie i inne pytania nasuwają mi się na myśl, kiedy inni już śpią. A tak poważnie, to chyba mało istotne. Bo istotne jest to, że oba te produkty nie ustępują sobie pod względem wartości odżywczych.