poniedziałek, 28 stycznia 2019
niedziela, 27 stycznia 2019
Warto wiedzieć
Pół szklanki soku z cytryny z dodatkiem szczypty soli każdego ranka, obniża poziom złego cholesterolu oraz wspomaga odchudzanie.
piątek, 30 listopada 2018
Woda - milczący składnik odżywczy
Woda,
określana jest w literaturze anglojęzycznej jako „silent
nutrient ”, czyli „milczący składnik odżywczy”. Pijemy
ją codziennie i codziennie myślimy, że pijemy jej dostatecznie
dużo i w odpowiedniej jakości. Wydaje się, że temat nawadniania
jest wszystkim dobrze znany i zasady odpowieniego nawodnienia są
praktykowane codziennie. Z reguły jest jednak tak że, to co jest
oczywiste nie jest oczywiste dla wszystkich.
niedziela, 30 września 2018
Rosół - król na Polskim stole
Mmmm
leniwa jesienna niedziela, niebieskie niebo, obłoki, słońce i
czerwona jarzębina. A w domu ? A w domu czeka już rosół. Bez tej
zupy świat zapewne zawaliłby
się bezpowrotnie. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny, niedzielny
obiad w rodzinnym gronie bez rosołu.
piątek, 31 sierpnia 2018
Szarlotka sypana
Szarlotka
sypana to chyba najłatwiejsze i najszybsze ciasto, jakie znam. Zero
miksowania, ugniatania czy
ucierania. Należy odmierzyć proporcje
składników na ciasto i wysypać na formę. Jest szybka prosta i
bardzo pyszna. Wbrew pozorom bardzo wilgotna i przyjemnie słodka.
Dla wielbicieli szarlotek to przysłowiowa wisienka na torcie.
piątek, 20 lipca 2018
Chlebek z cukinii
Deszcz,
deszcz, deszcz.....nie wiem, dlaczego, ale zawsze, gdy pada
deszcz,biorę się za pieczenie ciasta. Takie tam ekscentryczne
zachcianki w deszczową pogodę.
niedziela, 1 lipca 2018
Jak gotować warzywa i owoce
Zupa
jarzynowa kto jej nie jadł ? Albo sałatka jarzynowa. Ponawiam
pytanie. Te dania są stare jak świat. Jadł je każdy. A dlaczego
je jemy, bo są
zdrowe i sycące. Ale czy tak jest na prawdę. Na pewno
tak.
Warzywa to przecież bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów.
Nie może być inaczej. A jednak może. Nasza zupa może okazać
się
przegotowanym jarzynowym kompotem, a sałatka zlepkiem wyjałowionych
warzyw. Czy kiedykolwiek gotując żywność, zastanawiamy
się
czy robimy to dobrze? Wydaje
się, że jest
to oczywiste. Kiedyś przeczytałam, że jedzenie
warzyw jest jak zemsta, lepiej zjeść je
na zimno. Hmmm...
niedziela, 3 czerwca 2018
Marnowanie jedzenia - racjonalne zakupy
Kupujemy,
jemy, co nie zjemy, wyrzucamy. Proceder ten jest powszechny w każdym
domu. A przecież nie
musi tak być Wystarczy
tak
niewiele, aby robić
przemyślane zakupy.
czwartek, 17 maja 2018
Owsiane ciasteczka II
Za
oknem plucha, szarzyzna i wilgoć w pełnej krasie. Takie dni też
być muszą, bo takie dni to czas na kulinarne pomysły. Nie wiem jak
Wy, ale zawsze w takie dni chce mi się zjeść coś słodkiego.
wtorek, 15 maja 2018
Małdrzyki krakowskie
Małdrzyki
krakowskie to placki z twarogu wywodzące się z tradycyjnej kuchni
małopolski. Nazwa dania wywodzi się od sera „małdrzyka” lub
„mądrzyka”. To gatunek sera powstałego ze słodkiego mleka.
Sławne kiedyś były krakowskie małdrzyki.
sobota, 21 kwietnia 2018
Ach ten twaróg
Co
było wcześniej jajko czy kura, twaróg czy śmietana ? Takie i inne
pytania nasuwają mi się na myśl, kiedy inni już śpią. A tak
poważnie, to chyba mało istotne. Bo istotne jest to, że oba te
produkty nie ustępują sobie pod względem wartości odżywczych.
Subskrybuj:
Posty (Atom)