sobota, 24 marca 2018

Slow life




Żyć zgodnie z naturą. Co to oznacza dla współczesnego człowieka zamkniętego szczelnie w betonowych miastach. Dla którego kontakt z przyrodą często ogranicza się weekendowym wypadem do parku. Jesteśmy ludźmi XXI wieku. To obliguje. Musimy dotrzymać kroku rozwijającej się cywilizacji. Zabiegani, zafrasowani, wpatrzeni w ekran komputera i smartfonu, nie mamy czasu na sentymenty. Żyjemy w niecierpliwych czasach, w których liczy się coraz więcej i coraz szybciej, najlepiej natychmiast. Co zatem oznacza życie zgodnie z naturą ?

niedziela, 25 lutego 2018

Jajka - wiejskie złoto





W wielu religiach, mitologiach i wierzeniach ludowych jajka symbolizują początek. To właśnie z jajka wykluł się świat. Czyli dosadnie mówiąc, bez jaj nie ma życia. Gdy lodówka świeci pustkami, zawsze znajdzie się gdzieś wysoko na półce rezerwowe jajko. Gdy marzy nam się popołudniowe ciastko do kawy, bez jajek często nie obejdzie się, poranny omlet hmm.... jajko czeka już w pogotowiu. Przykładów można mnożyć i mnożyć. Nie da się zaprzeczyć, że jajko stanowi podstawę naszej diety.

niedziela, 11 lutego 2018

Fit pizza




Pizza to tradycyjne włoskie danie, które ma lata tradycji i miliony zwolenników. Tradycyjna pizza jest przygotowana z najwyższej jakości komponentów i ukraszona nie więcej niż trzema składnikami, a całość wypiekana jest na kamieniu. Zrobienie dobrej pizzy to nie lada wyzwanie i prawdziwa sztuka kulinarna. Dobra pizza zostanie na wieki w naszej pamięci, a przepis na nią będzie skrzętnie ukrywany przez mistrza kuchni. Niestety nie jest łatwo znaleźć dobrą pizzę wśród bogatych oferty pizzerii.

środa, 24 stycznia 2018

Placuszki z jabłkami



Każdy z nas ma wspomnienia z dzieciństwa, które utkwiły w naszej świadomości po wsze czasy. Chwile, do których wracamy w pamięci, te najcieplejsze, najmilsze,słoneczne, wspominane przez nas z nostalgia, z iskierką w oku. To czasy beztroskiego dzieciństwa. Ulubione miejsca, zabawki, posiłki. Te wspomnienia z przeszłości nie rzadko wywołuje na naszych twarzach uśmiech i radość. Ach jak było miło i fajnie.

wtorek, 9 stycznia 2018

Warzywa i owoce - dobro natury ?


Owoce i warzywa są podstawą żywienia. Każdy poradnik z dziedziny dietetyki jasno określa mam, ile powinniśmy spożywać warzyw i owoców dziennie, aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Owoce i warzywa są bardzo ważnym elementem w zdrowej diecie. Nie da się tego kwestionować. Jednak pomimo wielu zalet niestety są również i wady spożywania tychże produktów.

piątek, 8 grudnia 2017

Ryżowe ciasto Beleriso





Ciągle chodzi za mną przysłowiowe coś słodkiego. Chęć zjedzenia tego czegoś napędza mnie do eksperymentów kulinarnych. Chce, aby było oczywiście zdrowo i legalnie słodko. Dzisiaj postanowiłam zrobić ryżowe ciasto z funkcją fast zaspokajacz. Takie w sam raz naraz. Zjadam i po sprawie. Wilk syty i owca cała. Dlatego więc zasiadłam do poszukiwań inspiracji. Internet pęka w szwach od różnych przepisów. Ale nie oszukujmy się. Cześć z nich często okazuje się kulinarnym niewypałem. Ile razy musiałam wyrzucić efekt swoich starań do kosza, już nie pamiętam. Produktów brak, jedzenia też, pozostaje tylko niesmak. Ale kto nie kombinuje, ten nie je.

środa, 22 listopada 2017

Marchewkowe fanaberie



Zupy to moi faworyci. To idealne rozwiązanie na obiad. Są sycącym i pełnowartościowym posiłkiem, a do tego wszystkiego pyszne. Do zup staram się używać warzyw sezonowych. Skrupulatnie trzymam się kalendarza warzyw i owoców. Dzięki temu wiem jakie warzywa są obecnie w sprzedaży, co pozwoli uniknąć mi produktów z importu naszpikowanych pestycydami, herbicydami czy azotanami. 

sobota, 11 listopada 2017

Browie z masłem orzechowym



Browie z masłem orzechowym. Czego chcieć więcej? Internet pęka od przepisów na ciasta z fasoli, moja głowa też od poszukiwania tego idealnego. Jestem baaaardzo wybredna, ciasto musi być smaczne, wilgotne, słodkie, ale ostrożnie słodkie i co najważniejsze zdrowe. 

piątek, 10 listopada 2017

Jesień na talerzu



Aura ostatnio nas nie rozpieszcza. W końcu mamy jesień. W takie dni człowiek najchętniej zakryłby się górą koców i nie wychodziła z łóżka. Tak też można. Ale przecież mimo jesiennej chandry trzeba jakoś funkcjonować. Ja z uwielbieniem patrzę za okno. Pewnie dlatego, że uważam, iż każda pora roku jest niepowtarzalna i piękna sama w sobie. Do tego ten czas wnosi sezonowość do naszej kuchni. To początek nowych smaków i aromatów.

piątek, 27 października 2017

Owsiane ciasteczka




Dzisiaj coś, co tygryski lubią najbardziej. Owsiane ciasteczka z suszonymi owocami. Szybie jak wszystkie moje słodkości. Minuta i po sprawie.

środa, 18 października 2017

Jogurt - super food



Jogurt ten mleczny przysmak na dobre zadomowił się w naszej lodówce. Mała zdrowa przekąska. Tak zwana metoda na głoda. Szybka, smaczna i pożywna. Lubimy jeść jogurty i producenci to wiedzą. Wybór jest ogromny,do tego stopnia, że sklepowe lodówki nie mają końca, a ich półki uginają się od różnorodności smaków i rodzajów jogurtów. Podjęcie decyzji zakupu sprawia niemały problem. Co wybrać i na co warto zwrócić uwagę kupując jogurt?