piątek, 10 lutego 2023

Kolagen....


 

Zdrowie to nie tylko dobre samopoczucie, ale i piękny wygląd ciała. Droga do celu często jest kręta i skomplikowana ,ale zawsze rozpoczyna się wewnątrz organizmu. Jak mówi mądre przysłowie, jesteśmy tym, co jemy. Jednym i najważniejszym czynnikiem wpływającym na zły wygląd skóry, i szybsze starzenie się organizmu jest utrata kolagenu. To bardzo ważne białko, jest wręcz niezbędne, aby zachować młodzieńczy i jędrny wygląd skóry. Organizm ludzki nie potrafi produkować kolagenu dlatego jesteśmy zmuszeni dostarczać go  codziennie wraz z pożywieniem.

poniedziałek, 6 lutego 2023

Czy wiesz że..........

 



Z badań przeprowadzonych przez TNS Global na zlecenie Fundacji BOŚ wynika, że ponad połowa ankietowanych odkrawa kawałek nadpsutego owocu lub warzywa i wykorzystuje resztę do przygotowania posiłku. Jednak to, co widzimy na wierzchu jabłka czy marchewki, to tylko wierzchołek góry lodowej tzn. zewnętrzna część grzybni, a w rzeczywistości cały owoc lub warzywo są zainfekowane.

niedziela, 19 czerwca 2022

Truskaweczko....

 


Ferja kolorów nadchodzącego lata upaja nasze zmysły. Wszytko w przyrodzie kwitnie, pachnie i eksploduje kolorami. Czerwiec to miesiąc kwitnących parków ogrodów i łąk. To początek sezonu świeżych warzyw i owoców. Na naszych półmiskach goszczą już pierwsze rzodkiewki i sałaty. Pojawiaj się również pierwsze owocowe pyszności. A wśród nich wyczekiwane przez wszystkich truskawki. Moje dzieciństwo to wypomnienia z wycieczek do ogródków ogrodów i lasów. Pamiętam pierwsze truskawki prosto z krzaczka. Coś wspaniałego... Co prawda na wpół zielone, ale truskawkowej pokusie nie oprze się przecież nikt.

niedziela, 29 maja 2022

Grill

 



Lato to jedna z najpiękniejszych pór roku, błękit nieba, soczysta zieleń, ciepłe wieczory zachęcają nas do częstszego przebywania na świeżym powietrzu. Oprócz wzmożonych spacerów w plenerze lubimy jeszcze smacznie i dobrze zjeść. Zapach grillowanej kiełbaski jest nieodzownym elementem wieczornego pejzażu. Grill w sezonie letnim to już narodowa tradycja. Dlatego grillowane jedzenie na pewno nam nie zaszkodzi, ale pod warunkiem że jest raz w miesiącu.…

sobota, 26 marca 2022

Miodekkk

 



I ja tam z gośćmi byłem, miód i wino piłem, a com widział i słyszał w księgi umieściłem." Autor: Adam Mickiewicz, Pan Tadeusz, w. 862–863



Prawdziwe złoto to nie metal, tylko miód. Miód pszczeli jest jedną z najbardziej wartościowych substancji odżywczych, powstałych w naturze, a jego właściwości zdrowotne docenione były przez ludzkość dawno temu.

poniedziałek, 21 lutego 2022

Fruktoza

 


Na zdrowie nie wpływa tylko to, co jemy, ale również to, co wykluczamy z naszej diety. Dzisiaj będzie mowa o fruktozie. Tak właśnie. Gdy słyszymy to słowo, od razu na myśl przychodzą kolorowe jak tęcza owoce, pyszne soki, dżemiki, miodek itd.

niedziela, 23 maja 2021

Sernik

 



Sernik to ciasto stare jak świat. W wikipedii przeczytamy, że to ciasto wykonane z sera znane było już w Starożytnej Grecji. Około 350 roku p.n.e. Deser ten został po raz pierwszy wspomniany przez Archestratusa jako potrawa podawana wraz z suszonymi owocami i orzechami. Współczesny mu grecki komediopisarz Antyfanes przedstawił bogaty opis deseruplakous, placka który wyrabiało się z mąki pszennej i sera koziego.

niedziela, 18 kwietnia 2021

Mniszek lekarski

 


Wiosna jest już w pełnym rozkwicie,  po zimnie która ciągnie się bez końca, jest to zjawisko w tym roku bardziej wyczekiwane niż zazwyczaj. Nie wiem, dlaczego ale zawsze ciężko mi przetrwać styczeń i luty, choć wiem, że każdy miesiąc jest wyjątkowy w swoim rodzaju.

Nic jednak nie sprawia mi takiej przyjemności i radości ja obserwacja budzącej się przyrody do życia.

niedziela, 14 marca 2021

Twarogowe ciasteczka z dżemem

 


Aaa aaa nic mnie tak w życiu nie cieszy, jak dobre jedzenie. Ktoś powie. Hedonistka, tylko żre. No tak żre, ale jak dobrze i zdrowo. Dobrem trzeba się dzielić. Dlatego przedstawiam Państwu ciasteczka, ciasteczunia z twarogu. O właściwościach zdrowotnych twarogu pisałam już wcześniej na tym blogu. Gorąco zachęcam do lektury.

piątek, 1 stycznia 2021

Czy wiesz że......

 



Najnowsze wyniki badań opublikowane w British Journal of Nutrition wykonane na 700 osobach donoszą, iż osoby jedzące warzywa z rodziny kapustowatych np. brukselka, kapusta, brokuły, kalafior są mniej narażone na zawał serca czy udar mózgu. Skąd te wnioski, naukowcy twierdza i warzywa te chronią układ krwionośny przed zwapnieniem. Wystarczy 45 g warzyw dziennie, aby zmniejszyć ryzyko choroby prawie o połowę- 46%. Zatem lecę po kapustę: -)


sobota, 12 grudnia 2020

Czas dla siebie


 

Rok 2020 chyli się ku końcowi, wreszcie. To rok pełen niepokoju, smutku, niepewności co przyniesie jutro. Dla niektórych nadmiar tak dużej ilości negatywnych bodźców, wpływa na kumulację stresu, leków i stanów depresyjnych. Niestety nie zawsze mamy wpływ na to, co się dzieje na świecie, życie nie jest linearne,a my unosimy się na tej wali wzlotów i upadków. Na pewno jednak mamy wpływ na to, co możemy zrobić dla siebie, dla swojego zdrowia i bliskiego otoczenia.