piątek, 10 lutego 2023

Kolagen....


 

Zdrowie to nie tylko dobre samopoczucie, ale i piękny wygląd ciała. Droga do celu często jest kręta i skomplikowana ,ale zawsze rozpoczyna się wewnątrz organizmu. Jak mówi mądre przysłowie, jesteśmy tym, co jemy. Jednym i najważniejszym czynnikiem wpływającym na zły wygląd skóry, i szybsze starzenie się organizmu jest utrata kolagenu. To bardzo ważne białko, jest wręcz niezbędne, aby zachować młodzieńczy i jędrny wygląd skóry. Organizm ludzki nie potrafi produkować kolagenu dlatego jesteśmy zmuszeni dostarczać go  codziennie wraz z pożywieniem.

 

Kolagen jest najczęstszym białkiem w organizmie, znajdującym się w tkance łącznej, mięśniach, kościach, ścięgnach, naczyniach krwionośnych i układzie pokarmowym i stanowiącym około 70% białka zawartego w skórze.

Kolagen to aminokwas długołańcuchowy składający się z aminokwasów takich jak glicyna, prolina, hydroksyprolina i arginina. Treonina jest kolejnym istotnym aminokwasem,w produkcji kolagen. Niehigieniczny styl życia znacznie przyśpiesza ubytek kolagenu w organizmie. Główne czynniki to :

  • brak składników odżywczych w spożywanych posiłkach,

  • cukier,

  • alkohol,

  • nadmiar słońca,

  • chroniczny stres,

  • fluaryzacja wody,

  • przetwarzana żywność,

  • zapalenie jelit,

  • zaburzenie hormonalne,

  • odwodnienie,

Co zrobić aby zapobiec utracie kolagenu w organizmie. Przede wszystkim należy wyeliminować wyżej wymienione czynniki , poprzez wdrożenie zdrowego stylu życia i odpowiedniej dietę.

W składzie diety powinny znajdować się produkty takie jak :

  • Dziki łosoś alaskański z duża ilość kwasów tłuszczowych omega-3, jego spożywanie wzmacnia cały organizm i zapewnia skórze dodatkowe wsparcie,

  • Owoce jagodowe, takie jak czarne jagody, jeżyny i maliny chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i także zwiększają poziom kolagenu,

  • Pomarańcze, cytryny, grejpfruty i limonki zawierają dużą ilość witaminy C, która pomaga w przetwarzaniu aminokwasów lizyny i proliny na kolagen,

  • Czosnek zawiera siarkę, niezbędny składnik do produkcji kolagenu, a oprócz tego kwas liponowy i taurynę, które pomagają odbudować uszkodzone włókna kolagenowe,

  • Ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak i botwina także pobudzają produkcję kolagenu i działają ochronnie przed wolnymi rodnika,

  • Bulion na wywarze kostnym.

 Długo gotowany bulion na kościach, uwalnia kolagen do wywaru, a jego spożywanie przynosi szereg korzyści zdrowotnych: koi ból kości i mięśni, zwalcza zakażenia i stany zapalne oraz naturalnie zwiększa poziom energii. Gotując rosół na kościach, zwróćmy uwagę, aby używać tylko najlepszej jakości kurczaków lub wołowiny.



Inny sposób na podwyższenie poziomu kolagenu i poprawienie stanu skóry i stawów jest stosowanie kolagenu bydlęcego. Kolagen bydlęcy jest naturalnym białkiem występującym w chrząstkach, kościach i skórze krów, który jest bardzo podobny do kolagenu w ludzkim ciele. Dostarcza on również tak zwanego kolagenu typu I i typu III, będącego głównym składnikiem budulcowym skóry, paznokci, włosów, ścięgien, więzadeł, mięśni i kości, a także zębów, dziąseł, oczu i naczyń krwionośnych.

Kolagen bydlęcy dostarcza znacznej ilości glicyny, ważnego aminokwasu niezbędnego do budowy nici DNA i RNA, będącego jednym z trzech aminokwasów, które tworzą kreatynę, która wspomaga wzrost zdrowych mięśni oraz pomaga wytwarzać energię podczas ćwiczeń i aktywności fizycznej, a także proliny, kolejnego aminokwasu mającego zasadnicze znaczenie dla produkcji własnego kolagenu przez organizm. Korzyści zdrowotne suplementując kolagen bydlęcy :

·      Głębszy sen i uwalnianie serotoniny, dzięki zawartości glicyny,

·      Ulga w zwyrodnieniu stawów, które może niszczyć chrząstki, ugla w bólu kości i ich wzmocnienie,

·     Budowa i naprawa tkanki mięśniowej po treningu, wzmocnienie więzadeł i ścięgien,

·      Lepsze zabarwienie, struktura i wygląd skóry, możliwe zmniejszenie cellulitu

·      Lepsze trawienie i poprawa zdrowia jelit, dzięki zawartości glicyny, niezbędnej do produkcji soków trawiennych w żołądka.Stosowany zewnętrznie, kolagen redukuje świąd odbytu i hemoroidy, łagodzi trądzik, zmniejsza ból po ekstrakcji zębów.

 

Inne sposoby na zwiększenie poziomu kolagenu

Oprócz picia rosołu na kościach i suplementacji kolagenem bydlęcym, jest jeszcze kilka sposobów na zapewnienie sobie większej ilości kolagenu.


  • Terapia czerwonym światłem, zwana także terapią światłem laserowym zwiększa produkcję kolagenu, zmniejsza zmarszczki i poprawia elastyczność skóry,

  • Żeńszeń, posiadający właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, zwiększa stężenie kolagenu we krwi i może działać przeciwstarzeniowo,

  • Aloes, przyjmowany doustnie, prawie dwukrotnie zwiększał produkcję kolagenu i kwasu hialuronowego u uczestników pewnego badania,

  • Retinol jest przeciwutleniaczem, stosowanym w celu wydłużenia żywotności kolagenu i blokowania enzymów, które go zniszczą,

  • Spożywanie warzyw bogatych w witaminę C, takich jak pomidory, ogórki, papryka i brokuły,

  • Przeciwutleniacze, chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zwiększają skuteczność kolagenu już istniejącego w organizmie

  • Witamina C działa ochronnie na skórę i pomaga tworzyć więcej kolagenu w organizmie

  • Kwas hialuronowy, ważny związek dla kolagenu w skórze, znajduje się w warzywach korzeniowych, fasoli oraz suplementach.

 

Bibliografia :

Wikipedia

Mercola.com - #1 Natural Health Website


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz