Pani
zimna nie odpuszcza. Szarość, słota i chłód zaglądają do okien
i skutecznie odstrasza przed wyjściem na dwór. Noc skrada się
do domów już południu i mówi dobranoc... Czy to źle ?
Zależy dla kogo. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Dosadnie.
środa, 6 lutego 2019
poniedziałek, 4 lutego 2019
Warto wiedzieć
Cynamon
obniża poziom cukru we krwi. Jedzenie cynamamu pomaga uniknąć
napadów głodu, które występują po zjedzeniu produktów o wysokim
indeksie glikemicznym.
wtorek, 29 stycznia 2019
Warto wiedzieć
Śliwki
suszone zawierają 7x więcej błonnika pokarmowego, niż świeże.
Sprawia to, że skutecznie usprawniają proces trawienia.
poniedziałek, 28 stycznia 2019
niedziela, 27 stycznia 2019
Warto wiedzieć
Pół szklanki soku z cytryny z dodatkiem szczypty soli każdego ranka, obniża poziom złego cholesterolu oraz wspomaga odchudzanie.
piątek, 30 listopada 2018
Woda - milczący składnik odżywczy
Woda,
określana jest w literaturze anglojęzycznej jako „silent
nutrient ”, czyli „milczący składnik odżywczy”. Pijemy
ją codziennie i codziennie myślimy, że pijemy jej dostatecznie
dużo i w odpowiedniej jakości. Wydaje się, że temat nawadniania
jest wszystkim dobrze znany i zasady odpowieniego nawodnienia są
praktykowane codziennie. Z reguły jest jednak tak że, to co jest
oczywiste nie jest oczywiste dla wszystkich.
niedziela, 30 września 2018
Rosół - król na Polskim stole
Mmmm
leniwa jesienna niedziela, niebieskie niebo, obłoki, słońce i
czerwona jarzębina. A w domu ? A w domu czeka już rosół. Bez tej
zupy świat zapewne zawaliłby
się bezpowrotnie. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny, niedzielny
obiad w rodzinnym gronie bez rosołu.
piątek, 31 sierpnia 2018
Szarlotka sypana
Szarlotka
sypana to chyba najłatwiejsze i najszybsze ciasto, jakie znam. Zero
miksowania, ugniatania czy
ucierania. Należy odmierzyć proporcje
składników na ciasto i wysypać na formę. Jest szybka prosta i
bardzo pyszna. Wbrew pozorom bardzo wilgotna i przyjemnie słodka.
Dla wielbicieli szarlotek to przysłowiowa wisienka na torcie.
piątek, 20 lipca 2018
Chlebek z cukinii
Deszcz,
deszcz, deszcz.....nie wiem, dlaczego, ale zawsze, gdy pada
deszcz,biorę się za pieczenie ciasta. Takie tam ekscentryczne
zachcianki w deszczową pogodę.
niedziela, 1 lipca 2018
Jak gotować warzywa i owoce
Zupa
jarzynowa kto jej nie jadł ? Albo sałatka jarzynowa. Ponawiam
pytanie. Te dania są stare jak świat. Jadł je każdy. A dlaczego
je jemy, bo są
zdrowe i sycące. Ale czy tak jest na prawdę. Na pewno
tak.
Warzywa to przecież bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów.
Nie może być inaczej. A jednak może. Nasza zupa może okazać
się
przegotowanym jarzynowym kompotem, a sałatka zlepkiem wyjałowionych
warzyw. Czy kiedykolwiek gotując żywność, zastanawiamy
się
czy robimy to dobrze? Wydaje
się, że jest
to oczywiste. Kiedyś przeczytałam, że jedzenie
warzyw jest jak zemsta, lepiej zjeść je
na zimno. Hmmm...
niedziela, 3 czerwca 2018
Marnowanie jedzenia - racjonalne zakupy
Kupujemy,
jemy, co nie zjemy, wyrzucamy. Proceder ten jest powszechny w każdym
domu. A przecież nie
musi tak być Wystarczy
tak
niewiele, aby robić
przemyślane zakupy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)