niedziela, 3 czerwca 2018

Marnowanie jedzenia - racjonalne zakupy




Kupujemy, jemy, co nie zjemy, wyrzucamy. Proceder ten jest powszechny w każdym domu. A przecież nie musi tak być Wystarczy tak niewiele, aby robić przemyślane zakupy.

czwartek, 17 maja 2018

Owsiane ciasteczka II





Za oknem plucha, szarzyzna i wilgoć w pełnej krasie. Takie dni też być muszą, bo takie dni to czas na kulinarne pomysły. Nie wiem jak Wy, ale zawsze w takie dni chce mi się zjeść coś słodkiego.

wtorek, 15 maja 2018

Małdrzyki krakowskie





Małdrzyki krakowskie to placki z twarogu wywodzące się z tradycyjnej kuchni małopolski. Nazwa dania wywodzi się od sera „małdrzyka” lub „mądrzyka”. To gatunek sera powstałego ze słodkiego mleka. Sławne kiedyś były krakowskie małdrzyki.

sobota, 21 kwietnia 2018

Ach ten twaróg





Co było wcześniej jajko czy kura, twaróg czy śmietana ? Takie i inne pytania nasuwają mi się na myśl, kiedy inni już śpią. A tak poważnie, to chyba mało istotne. Bo istotne jest to, że oba te produkty nie ustępują sobie pod względem wartości odżywczych.

sobota, 24 marca 2018

Slow life




Żyć zgodnie z naturą. Co to oznacza dla współczesnego człowieka zamkniętego szczelnie w betonowych miastach. Dla którego kontakt z przyrodą często ogranicza się weekendowym wypadem do parku. Jesteśmy ludźmi XXI wieku. To obliguje. Musimy dotrzymać kroku rozwijającej się cywilizacji. Zabiegani, zafrasowani, wpatrzeni w ekran komputera i smartfonu, nie mamy czasu na sentymenty. Żyjemy w niecierpliwych czasach, w których liczy się coraz więcej i coraz szybciej, najlepiej natychmiast. Co zatem oznacza życie zgodnie z naturą ?
Strony 13« 567891011 »