niedziela, 1 października 2017

Fasolowe ciasto Nesquik




Dzisiaj kolejna seria z cyklu szybko, smacznie, zdrowo i słodko. Ale jak zawsze, u mnie na blogu legalnie słodko. Od dzisiaj czerwona fasola, przestanie kojarzyć się wam z wybuchowym burrito. Przedstawiam wam fasolowe ciasto Nesquik. Banalnie proste, banalnie szybkie i bardzo smaczne. Uwielbiam eksperymenty w kuchni. Dzięki takim kulinarnym uniesieniom wychodzą takie przepisy jak ten.

środa, 27 września 2017

Sushi i jego właściwości zdrowotne





Sushi sushi sushi.... Ostatnio ta Japońska przekąska przeżywa w Polsce prawdziwy boom. Obecne wręcz panuje moda na sushi. Do coraz większej popularności tej potrawy przyczynia się promocja zdrowego sposobu odżywiania. Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na swoją dietę, starając się by była zdrowa. Lubimy sushi, nie da się temu zaprzeczyć. Ale czy sushi jest zdrowe, jak powszechnie się uważa ? Tu odpowiedz jest bardziej złożona.

piątek, 8 września 2017

Eeee - to szkodzi ? Dodatki do żywności



Współczesna wyprawa do sklepu spożywczego jest jak wycieczka do lasu. Łatwo zgubić się na pierwszym skrzyżowaniu dróg. Oferta żywności w sklepach jest tak ogromna, że czasami nie wiemy co wybrać. A gdy już padnie wybór na dany produkt, okazuje się, że nie do końca był on dobry. Etykiety ze składem nie mają końca. Konserwanty, spulchniacze, emulgatory, barwniki, wzmacniacze smaku itd. Po co to wszystko? Przez lata ludzie kisili, solili, wędzili, pasteryzowali i było dobrze. Teraz robią to za nas producenci żywności.

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Ciasto z cukinii, marchewki i czerwonego buraka

Posted by Pola Krakowianka




Późne lato i jesień to moje ulubione pory roku. Bazary uginają się od obfitości warzyw i owoców. To czas gromadzenia zbiorów i robienia zimowych zapasów. W powietrzu czuć dojrzałość lata i melancholie nadchodzącej jesieni. Aż chcę się wyjść z domu i zaopatrzyć w te wszystkie pyszności. Robiąc ostatnio rekonesans na pobliskim bazarku, obkupiłam się w czerwonego buraka i cukinie. Cześć poszła na przetwory,część na obiad, to co pozostało do ciasta. Tak. Ciasta z warzyw to coś, co lubię najbardziej. Bo jedzenie takiego ciasta to łączenie przyjemnego z pożytecznym. Jedno z moich faworytów,to ciasto z cukinii,czerwonego buraczka oraz marchewki. Pyszne, szybkie,do porannej kawy czy wieczornego mleka. Z powidłami lub samo jak kto lubi. Zrobienie takiego ciasta zajmuje 5 minut. A radości z jedzenia trwa tak długo, aż zniknie ostatni okruszek. Polecam spróbujcie sami : -).

sobota, 19 sierpnia 2017

Cebula - dobra na wszystko

Posted by Pola Krakowianka




Kocham dobrze jeść, tak nie zjeść tylko jeść. Bo nie chodzi o to, żeby się napchać do granic możliwości tylko rozsądnie jeść z korzyścią dla zdrowia. Ja lubię wiedzieć co ląduje na mój talerz i dlaczego. Wcinając ostatnio sałatkę z pomidora i cebuli, pomyślałam, że to warzywo ma tyle właściwości zdrowotnych. A ja muszę o tym napisać i uporządkować zdobyte informacje. Postanowiłam więc stworzyć żywieniową encyklopedię produktów. Zainteresowanym tematyką żywności na pewno przyda się taka pigułka wiedzy. Dzisiaj pod lupę idzie cebula. Nawiasem mówiąc, kiedyś usłyszałam, że Polacy tak przepadają za cebulą, że nazywani są Cebulakami. I dobrze, wiedzą co lubią, bo cebula to bogactwo witamin i minerałów.