czwartek, 22 października 2020

poniedziałek, 12 października 2020

16 października Światowy Dzień Owoców i Warzyw

 


Aktualne badania wpływu warzyw i owoców na zdrowie psychiczne, potwierdzają, że dieta zawierająca dużą ilość owoców, warzyw i ich przetworów pozytywnie wpływa na nastrój, samopoczucie, jakość snu, a także na podejście do życia,sprawności i poczucie szczęścia.

wtorek, 6 października 2020

A w Galicji....

 




Jeśli chcesz zjeść w Krakowie jakieś ciacho to musisz wiedzieć, że nasze nazwy mogą się różnić od twoich. Krakowianie uwielbiają szarlotkę, która w innych częściach Polski nazywana jest jabłecznikiem. Keks to jest cwibak, a piszinger to wafel. Smacznego! 

poniedziałek, 5 października 2020

Burak ......idealny produkt

 



Sok z czerwonych buraków to idealny produkt dla sportowców. Jest bogatym źródłem azotanów. Związki te pod wpływem metabolizmu bakterii zasiedlających przewód pokarmowy, głównie jamę ustną i jelito cienkie, przekształcają go w tlenek azotu (NO). Gaz ten posiada silne właściwości rozszerzające naczynia krwionośne. Powoduje to spadek ciśnienia tętniczego krwi, przy jednoczesnej lepszej dystrybucji tlenu do tkanek obwodowych, w tym mięśni szkieletowych.

czwartek, 19 września 2019

Owsiana Tarta




Lato lato i po lecie. Nawet nie wiem, kiedy minęły te cudowne ciepłe dni. Cóż o czas, czasu nikt nie pyta. Wszak wiadomo że w przyrodzie wszystko płynie....Ale nie o tym dzisiaj..... 

czwartek, 27 czerwca 2019

Masło GHEE





Złote, przejrzyste, o lekko orzechowym aromacie i delikatnym smaku. Jak etykieta głosi jest dobre do smażenia pieczenia, duszenia i gotowania. Dlaczego jest takie dobre ?

niedziela, 14 kwietnia 2019

Pełnoziarniste ciasto z jabłkami



Wiosna !!!!!! Tak mnie wyciągnęła ta magiczna pora roku,

że nie miałam czasu nawet myśleć o …..słodkościach. No dobrze miałam czas myśleć o słodkościach, ale nie miałam czasu realizować swoich zachcianek. A powód był prozaicznie banalny. 

wtorek, 12 lutego 2019

Warto wiedzieć




Jelito grube zawiera 200 gatunków bakterii. Czyli około 2-3 kg pożytecznych drobnaustrojów w tym 1kg Lactobacillus i Bifidobacterium. Aby probiotyki wspomagały naszą flore bakteryjną , należy spożywać je wraz z błonnikiem . Błonnik umożliwia im przeżycie w przewodzie pokarmowym i układzie trawiennym.

piątek, 8 lutego 2019

Warto wiedzieć


Prawidłowy stosunek kwasów omega 3 do omega 6 to 1:5. Niestety obecnie udział kwasów omega 6 znacznie wzrósł i aktualnie średnie spożycie kwasów omega 3 do omega 6 wynosi 1 :12, a nawet 1:25 czy nawet 1:50.

środa, 6 lutego 2019

Oaza spokoju



Pani zimna nie odpuszcza. Szarość, słota i chłód zaglądają do okien i skutecznie odstrasza przed wyjściem na dwór. Noc skrada się do domów już południu i mówi dobranoc... Czy to źle ? Zależy dla kogo. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dosadnie.

poniedziałek, 4 lutego 2019

Warto wiedzieć



Cynamon obniża poziom cukru we krwi.  Jedzenie cynamamu pomaga uniknąć napadów głodu, które występują po zjedzeniu produktów o wysokim indeksie glikemicznym.