piątek, 8 lutego 2019

Warto wiedzieć


Prawidłowy stosunek kwasów omega 3 do omega 6 to 1:5. Niestety obecnie udział kwasów omega 6 znacznie wzrósł i aktualnie średnie spożycie kwasów omega 3 do omega 6 wynosi 1 :12, a nawet 1:25 czy nawet 1:50.
Omega-6 w nadmiarze mają działanie prozapalne i stają się szkodliwe. Stan zapalny w organizmie może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy, syndromu metabolicznego, a nawet nowotworów. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać organizmowi jak najwięcej kwasów omega-3, które poprzez swoje działanie przeciwzapalne równoważą obecność kwasów omega-6.

Zródło omega 3:
  • ryby
  • skorupiaki
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • oleje roślinne
  • awokado
  • ziarna chia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz