czwartek, 27 czerwca 2019

Masło GHEE





Złote, przejrzyste, o lekko orzechowym aromacie i delikatnym smaku. Jak etykieta głosi jest dobre do smażenia pieczenia, duszenia i gotowania. Dlaczego jest takie dobre ?

niedziela, 14 kwietnia 2019

Pełnoziarniste ciasto z jabłkami



Wiosna !!!!!! Tak mnie wyciągnęła ta magiczna pora roku,

że nie miałam czasu nawet myśleć o …..słodkościach. No dobrze miałam czas myśleć o słodkościach, ale nie miałam czasu realizować swoich zachcianek. A powód był prozaicznie banalny. 

wtorek, 12 lutego 2019

Warto wiedzieć




Jelito grube zawiera 200 gatunków bakterii. Czyli około 2-3 kg pożytecznych drobnaustrojów w tym 1kg Lactobacillus i Bifidobacterium. Aby probiotyki wspomagały naszą flore bakteryjną , należy spożywać je wraz z błonnikiem . Błonnik umożliwia im przeżycie w przewodzie pokarmowym i układzie trawiennym.

piątek, 8 lutego 2019

Warto wiedzieć


Prawidłowy stosunek kwasów omega 3 do omega 6 to 1:5. Niestety obecnie udział kwasów omega 6 znacznie wzrósł i aktualnie średnie spożycie kwasów omega 3 do omega 6 wynosi 1 :12, a nawet 1:25 czy nawet 1:50.

środa, 6 lutego 2019

Oaza spokoju



Pani zimna nie odpuszcza. Szarość, słota i chłód zaglądają do okien i skutecznie odstrasza przed wyjściem na dwór. Noc skrada się do domów już południu i mówi dobranoc... Czy to źle ? Zależy dla kogo. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dosadnie.

poniedziałek, 4 lutego 2019

Warto wiedzieć



Cynamon obniża poziom cukru we krwi.  Jedzenie cynamamu pomaga uniknąć napadów głodu, które występują po zjedzeniu produktów o wysokim indeksie glikemicznym.

wtorek, 29 stycznia 2019

Warto wiedzieć





Śliwki suszone zawierają 7x więcej błonnika pokarmowego, niż świeże. Sprawia to, że skutecznie usprawniają proces trawienia.

poniedziałek, 28 stycznia 2019

niedziela, 27 stycznia 2019

Warto wiedzieć



Pół szklanki soku z cytryny z dodatkiem szczypty soli każdego ranka, obniża poziom złego cholesterolu oraz wspomaga odchudzanie.

piątek, 30 listopada 2018

Woda - milczący składnik odżywczy




Woda, określana jest w literaturze anglojęzycznej jako „silent nutrient ”, czyli „milczący składnik odżywczy”. Pijemy ją codziennie i codziennie myślimy, że pijemy jej dostatecznie dużo i w odpowiedniej jakości. Wydaje się, że temat nawadniania jest wszystkim dobrze znany i zasady odpowieniego nawodnienia są praktykowane codziennie. Z reguły jest jednak tak że, to co jest oczywiste nie jest oczywiste dla wszystkich.

niedziela, 30 września 2018

Rosół - król na Polskim stole




Mmmm leniwa jesienna niedziela, niebieskie niebo, obłoki, słońce i czerwona jarzębina. A w domu ? A w domu czeka już rosół. Bez tej zupy świat zapewne zawaliłby się bezpowrotnie. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny, niedzielny obiad w rodzinnym gronie bez rosołu.