poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Ciasto z cukinii, marchewki i czerwonego buraka

Posted by Pola Krakowianka




Późne lato i jesień to moje ulubione pory roku. Bazary uginają się od obfitości warzyw i owoców. To czas gromadzenia zbiorów i robienia zimowych zapasów. W powietrzu czuć dojrzałość lata i melancholie nadchodzącej jesieni. Aż chcę się wyjść z domu i zaopatrzyć w te wszystkie pyszności. Robiąc ostatnio rekonesans na pobliskim bazarku, obkupiłam się w czerwonego buraka i cukinie. Cześć poszła na przetwory,część na obiad, to co pozostało do ciasta. Tak. Ciasta z warzyw to coś, co lubię najbardziej. Bo jedzenie takiego ciasta to łączenie przyjemnego z pożytecznym. Jedno z moich faworytów,to ciasto z cukinii,czerwonego buraczka oraz marchewki. Pyszne, szybkie,do porannej kawy czy wieczornego mleka. Z powidłami lub samo jak kto lubi. Zrobienie takiego ciasta zajmuje 5 minut. A radości z jedzenia trwa tak długo, aż zniknie ostatni okruszek. Polecam spróbujcie sami : -).

sobota, 19 sierpnia 2017

Cebula - dobra na wszystko

Posted by Pola Krakowianka




Kocham dobrze jeść, tak nie zjeść tylko jeść. Bo nie chodzi o to, żeby się napchać do granic możliwości tylko rozsądnie jeść z korzyścią dla zdrowia. Ja lubię wiedzieć co ląduje na mój talerz i dlaczego. Wcinając ostatnio sałatkę z pomidora i cebuli, pomyślałam, że to warzywo ma tyle właściwości zdrowotnych. A ja muszę o tym napisać i uporządkować zdobyte informacje. Postanowiłam więc stworzyć żywieniową encyklopedię produktów. Zainteresowanym tematyką żywności na pewno przyda się taka pigułka wiedzy. Dzisiaj pod lupę idzie cebula. Nawiasem mówiąc, kiedyś usłyszałam, że Polacy tak przepadają za cebulą, że nazywani są Cebulakami. I dobrze, wiedzą co lubią, bo cebula to bogactwo witamin i minerałów.

niedziela, 6 sierpnia 2017

Wegetarianizm- tak czy nie ?

Posted by Pola Krakowianka



Serfując po serwisach żywieniowych, natknęłam się ostatnio na dość obszerny artykuł poświęcony wegetarianizmowi. Wydawałoby się, że jest to temat banalny. Wegetarianin nie je mięsa i kropka. Temat jest jednak bardziej złożony niż nam się wydaje. Pamiętam słowa amerykańskiego komika zagorzałego wegetarianina Davida Brenner który to powiedział „ Wegetarianin nie zje niczego co może mieć dzieci ”. I tu pojawia się pierwsza wątpliwość.

piątek, 21 lipca 2017

Sól nasza powszednia

Posted by Pola Krakowianka



Sól kiedyś zwana białym złotem, dzisiaj nazywana jest białym zabójcą. Kiedyś nie można było się bez niej obejść. Była niezbędna do przeżycia. Dzięki niej można było przechowywać żywność. Kosztowała krocie. Dzisiaj kosztuje grosze i obwinia się ja o powstawanie chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie, zawał serca czy nawet cukrzyce typu 2. Jest jednak grupa badaczy, którzy twierdza inaczej i podają w wątpliwość zalecenia o szkodliwości soli.

wtorek, 27 czerwca 2017

B12- Czerwona piękność

Posted by Pola Krakowianka





Witamina B12 zwana również kobalaminą ,to witamina która dzięki bogatemu, ciemnoczerwonemu kolorowi swoich kryształków, nie bez powodu zwana jest najpiękniejszą z witamin. Odkryto ją w 1948 roku i budowa tego związku do tej pory nie jest ostatecznie wyjaśniona. Zna ją każdy. Lecz nie każdy wie, jak ważne funkcje pełni w organizmie. A jest ich naprawdę wiele. Można śmiało powiedzieć że B12 jest o wszędobylskim spectrum działania. Witamina B12 jest niezbędna w funkcjonowaniu układu krwionośnego, pokarmowego, odpornościowego oraz nerwowego. Bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy. Jest potrzebna do budowy DNA. Wspomaga zapamiętywanie. Dzięki niej uczymy się nowych rzeczy, oraz wydobywamy z pamięci to, co zostało w niej już zapisane. Bierze udział w tworzeniu serotoniny. Ma działanie antydepresyjne. Jest również najskuteczniejszą ochroną przed anemią i miażdżycą

piątek, 16 czerwca 2017

O mnie




Mam na imię Paulina. Jestem z wykształcenia dietetykiem o specjalizacji żywienie w sporcie. Swój zawód wybrałam z miłości do jedzenia, które postrzegam nie tylko jako pokarm dla ciała, ale i pokarm dla duszy. Jesteśmy tym, co jemy. A świadomy wybór żywności ma decydujący wpływ na jakość naszego życia.