czwartek, 19 września 2019

Owsiana Tarta




Lato lato i po lecie. Nawet nie wiem, kiedy minęły te cudowne ciepłe dni. Cóż o czas, czasu nikt nie pyta. Wszak wiadomo że w przyrodzie wszystko płynie....Ale nie o tym dzisiaj..... 

czwartek, 27 czerwca 2019

Masło GHEE





Złote, przejrzyste, o lekko orzechowym aromacie i delikatnym smaku. Jak etykieta głosi jest dobre do smażenia pieczenia, duszenia i gotowania. Dlaczego jest takie dobre ?

niedziela, 14 kwietnia 2019

Pełnoziarniste ciasto z jabłkami



Wiosna !!!!!! Tak mnie wyciągnęła ta magiczna pora roku,

że nie miałam czasu nawet myśleć o …..słodkościach. No dobrze miałam czas myśleć o słodkościach, ale nie miałam czasu realizować swoich zachcianek. A powód był prozaicznie banalny. 

wtorek, 12 lutego 2019

Warto wiedzieć




Jelito grube zawiera 200 gatunków bakterii. Czyli około 2-3 kg pożytecznych drobnaustrojów w tym 1kg Lactobacillus i Bifidobacterium. Aby probiotyki wspomagały naszą flore bakteryjną , należy spożywać je wraz z błonnikiem . Błonnik umożliwia im przeżycie w przewodzie pokarmowym i układzie trawiennym.

piątek, 8 lutego 2019

Warto wiedzieć


Prawidłowy stosunek kwasów omega 3 do omega 6 to 1:5. Niestety obecnie udział kwasów omega 6 znacznie wzrósł i aktualnie średnie spożycie kwasów omega 3 do omega 6 wynosi 1 :12, a nawet 1:25 czy nawet 1:50.
Strony 13« 2345678 »