piątek, 21 lipca 2017

Sól nasza powszednia

Posted by Pola Krakowianka



Sól kiedyś zwana białym złotem, dzisiaj nazywana jest białym zabójcą. Kiedyś nie można było się bez niej obejść. Była niezbędna do przeżycia. Dzięki niej można było przechowywać żywność. Kosztowała krocie. Dzisiaj kosztuje grosze i obwinia się ja o powstawanie chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie, zawał serca czy nawet cukrzyce typu 2. Jest jednak grupa badaczy, którzy twierdza inaczej i podają w wątpliwość zalecenia o szkodliwości soli.

wtorek, 27 czerwca 2017

B12- Czerwona piękność

Posted by Pola Krakowianka





Witamina B12 zwana również kobalaminą ,to witamina która dzięki bogatemu, ciemnoczerwonemu kolorowi swoich kryształków, nie bez powodu zwana jest najpiękniejszą z witamin. Odkryto ją w 1948 roku i budowa tego związku do tej pory nie jest ostatecznie wyjaśniona. Zna ją każdy. Lecz nie każdy wie, jak ważne funkcje pełni w organizmie. A jest ich naprawdę wiele. Można śmiało powiedzieć że B12 jest o wszędobylskim spectrum działania. Witamina B12 jest niezbędna w funkcjonowaniu układu krwionośnego, pokarmowego, odpornościowego oraz nerwowego. Bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy. Jest potrzebna do budowy DNA. Wspomaga zapamiętywanie. Dzięki niej uczymy się nowych rzeczy, oraz wydobywamy z pamięci to, co zostało w niej już zapisane. Bierze udział w tworzeniu serotoniny. Ma działanie antydepresyjne. Jest również najskuteczniejszą ochroną przed anemią i miażdżycą

piątek, 16 czerwca 2017

O mnie




Mam na imię Paulina. Jestem z wykształcenia dietetykiem o specjalizacji żywienie w sporcie. Swój zawód wybrałam z miłości do jedzenia, które postrzegam nie tylko jako pokarm dla ciała, ale i pokarm dla duszy. Jesteśmy tym, co jemy. A świadomy wybór żywności ma decydujący wpływ na jakość naszego życia.